13 март 2019 г.


Обикновено палеолитното изкуство представя индивидуални фигури и по-рядко – цели сцени. Още по-необичайно е да се открият рисунки на птици, а не на бозайници като кози, елени или коне. Досега в цяла Европа археолозите са открили общо едва три примера на палеолитно изкуство, където са изобразени сцени с хора и птици.

В статия, публикувана в списание L'Anthropologie, учени от Университета в Барселона разказват за нова находка от този рядък вид. Откритието е направено на археологическия обект Хорт де ла Баркера (община Маргалеф в провинция Тарагона). Възрастта на артистичното произведение се оценява на 12 500 години. Представената сцена изобразява хора и птици. Древният художник се е опитал много живо да предаде някакъв разказ за лова и майчинството.

Находката е от голяма важност, като се отчете каталонския ѝ контекст. Значимостта ѝ се определя от това, че в региона са открити относително малко следи от палеолитно изкуство, така че новата находка добавя Каталония в цялостната картина на развитие на палеолитното изкуство в Средиземноморието.


Откритието на екипа учени представлява 30-сантиметров на дължина варовиков къс, върху който са изобразени две човешки фигури и две птици. Изследователите са идентифицирали изобразените птици като жерави. Находката всъщност е направена още през 2011 година, но оттогава учените са извършили множество реставрационни дейности, както и създаването на 3D копие, което да проучат в детайли. Фигурите са издълбани в камъка с помощта на кремъчни сечива и създават цялостна композиция, което е много различно от останалите образци скално изкуство, отнасящи се към същия период.



„Това е една от малкото открити до този момент сцени, които предполагат зараждането на наративното изкуство в Европа. И изобразената тема е уникална, тъй като съчетава в едно разказа за ловна сцена с майчинството“, пише водещият автор в изследването Инес Доминго от Университета в Барселона. „В представената сцена птиците привличат вниманието; те са дублирани или преследвани от две човешки фигури. Не знаем какъв е бил смисълът на сцената за праисторическите хора, но това, което ни показва е, че тези птици не са били просто жертви, но и символ за европейските палеолитни общности“, допълва авторката.

Авторите на изследването подчертават още, че тази находка е изключително важен жалон в изучаването на европейското палеолитно изкуство – както поради необичайността на изобразената сцена, така и заради възможността да се продължи проучването в общия контекст на разкопките.


Другите три обекта в Европа, където са откривани изображения на хора и птици, са скалните рисунки в пещерата Ласко, върху плоча от Абри Меге (край Тежа, във френския департамент Дордон) и върху т.нар. Голяма плоча на ловеца от Гонсердорф, Германия.



Проучвания в долината на Монсант се провеждат от 1979 година. Регионът е изключително богат на находки, отнасящи се към периода на късния палеолит. Сред откритията са множество кремъчни сечива, както и каменни конструкции, предназначени за палене на огън в тях.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...