11 март 2019 г.


Изучаването на Млечния път като цяло не е лесна задача, понеже самите ние сме вътре в него. Астрономите обаче са находчиви и с помощта на космическия телескоп „Хъбъл“ и обсерваторията Gaia, са съумели да изчислят наново и много по-точно масата на галактиката ни.

Масата на Млечния път в радиус от 129 000 светлинни години от центъра на галактиката е около 1,5 трилиона пъти по-голяма от масата на Слънцето. Тази и предходните оценки за масата на галактиката не са лесни за получаване. Галактиката не е съставена само от звезди и планети, но и от междузвезден прах и газ. Най-сложно обаче е, да се оцени тъмната материя. А тя съставлява по-голяма част от масата на Млечния път.

„Просто не можем директно да наблюдаваме тъмната материя. От това произтича настоящата ни несигурност за масата на Млечния път – не можеш да измериш точно онова, което не можеш пряко да наблюдаваш“, обяснява д-р Лаура Уоткинс от Европейската Южна обсерватория, ръководител на екипа, извършил новото изследване.

За да се оцени такава стойност, екипът използва кълбовидни звездни купове – плътни групи от звезди, които обикалят около галактиката извън основното ѝ „тяло“. Като се отчете, че се намират далеч от ядрото, това са идеални „следи“ за масата на галактиката.

„Колкото по-масивна е галактиката, толкова нейните звездни купове се движат по-бързо заради въздействието на гравитацията ѝ. Повечето предходни измервания са установили скоростта, с която звездни купове се отдалечават или приближават към Земята, т.е. скоростта им по отношение на нашата гледна точка. Ние обаче успяхме да измерим и ъгловите им скорости, от които може да се изчисли общата им скорост, а следователно и косвено да се оцени масата на галактиката“, обяснява Вин Евънс от Университета в Кеймбридж.



Да се измери ъгловата скорост е сложна и прецизна задача, с която могат да се справят Gaia и телескопа „Хъбъл“. Обсерваторията Gaia е проектирана от Европейската космическа агенция, за да се състави най-прецизната карта на Млечния път и да се измери скоростта на милиони звезди. Учените използват данните от Gaia, в които има информация и за звездни купове, намиращи се на дистанция до 65 000 светлинни години от Земята. По-късно тези данни са комбинирани с предишни наблюдения, извършвани в продължение на десетилетие с телескопа „Хъбъл“, които включват клъстери на разстояние до 130 000 светлинни години.

„Имахме късмет, че разполагаме с толкова богата база от данни. Чрез комбиниране на данните от Gaia за 34 кълбовидни звездни купове с измерванията на още 12 от далечните купове, получени от „Хъбъл“, можехме да изчислим масата на Млечния път по начин, който не би бил възможен без тези два космически телескопа“, казва в заключение Ролан П. ван дер Марел, участник в екипа.



Точната маса на Млечния път ще помогне на учените да открият отговори на някои от най-сложните въпроси за Вселената. Резултатите от изследването са достъпни онлайн и предстои да бъдат публикувани в The Astrophysical Journal.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...