4 март 2019 г.


В Денисовската пещера са открити фрагменти от черепа на пети денисовски човек. Принадлежността му към вида е определен по анализ на митохондриална ДНК. За момента обаче остава неуточнена възрастта на находката. Очаква се учените да изнесат подробности за находката на годишната конференция на Американската асоциация на антрополозите, която ще се проведе в края на месец март в Кливланд, Охайо.

Пещерата Денисов се намира в южната част на Алтайския край. В нея през различни периоди са живели два изчезнали човешки вида: неандерталци и денисовски човек. Учените установяват новия вид – денисовския човек, по генома от митохондриална ДНК, извлечена от фалангата от пръст на 8-9 годишни момиче (т.нар. „жена Х“), живяло някъде преди 51 – 76 хиляди години. Доскоро на науката бяха известни останките от четирима представители на денисовския човек: фаланга от пръста на „жена Х“ и кътни зъби на други три индивида – момиче на 10-12 години, мъж и жена. През миналата година изследователите съобщиха и за откриването на останки от младо момиче, която е дъщеря на майка неандерталка и с баща денисовски човек.


Трябва да се отбележи, че пещерата Денисов за момента е единственото място, където са открити останки от денисовски човек.

През 2016 година изследователите откриват останки от пети денивоски човек – два съединени помежду си фрагмента от лявата теменна кост с размери 5×8 сантиметра. От находката учените са успели да извлекат и разчетат генома на митохондриална ДНК. По тези анализи е опредена принадлежността на останките към денисовския човек. Но засега остава неизяснена възрастта на находката.



Според съобщение, публикувано в сайта Nature, датировката с помощта на радиовъглероден метод е неприложима, тъй като костите са прекалено стари. По всяка вероятност, този индивид е живял преди над 70 000 години, а това е границата, след която по-древни образци не може да бъдат анализирани с радиовъглеродния метод.


По форма фрагментът напомня донякъде теменната кост на Homo erectus. „За съжаление, това не ни носи достатъчно информация. Очаквах нещо повече“, споделя палеоантропологът от Университета в Торонто Бенсе Виола, който ще изнесе доклада за находката в хода на конференцията в края на месеца.


Наскоро два международни екипа изследователи извършиха определяне на възрастта на отлаганията в Денисовската пещера. По това са извършени датировки на останките от човешки видове и откритите в пластовете артефакти. Според данните от тези изследвания, денисовците са живели в пещерата преди между 51 – 287 хиляди години, а неандерталците – преди 79 – 193 хиляди години.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...