23 февруари 2019 г.


На малтийския остров Гозо е открита антична каменна кариера, за която се предполага, че датира от Пуническия или Римския период. На останките попадат работници,  които разчистват терен за строежа на нов музей в град Виктория. Находката не само е уникална за остров Гозо, но е изключително интересна за специалистите по история и археология.

Според изказвания на местни експерти, това е първата каменна кариера, откривана досега на острова. Съдейки по всичко, тя е била доста обширна.
Мястото, на което е направено откритието, се намира буквално в центъра на „столицата“, която местните наричат Рабат, на остров Гозо. Новият музей в град Виктория ще бъде изграден на мястото на вече нефункциониращ мъжки лицей. А първото съобщение за находката се появява още покрай коледните празници на 2018 година, когато на фейсбук страницата на бъдещия музей излиза кратка информация: „Бившият мъжки лицей ни поднесе изненада – римска каменна кариера! Останете на линия през 2019 година, за да научите новините около откритието“.

В информация на Times of Malta се посочва, че най-вероятно варовиковите каменни блокове и плочи са използвани при градежа на най-различни структури. Въпреки че вече неработещата гимназия е строена върху терена на някогашната кариера, експертите смятат, че градежът ѝ не е нанесъл големи поражения на древната каменоломна. Сградата на лицея, строена през 50-те години на ХХ век, не е разполагала избени или други подземни помещения.



Местни историци твърдят, че до този момент не са открили документи, в които да се споменава съществуването на древния обект.

Учените са разделени в мненията си, относно времето, по което се появява кариерата. Една група смятат, че тя е експлоатирана още по времето, когато Картаген владее острова, докато други експерти приемат, че това се случва след анексирането на островите към Римската република.
В тази връзка Times of Malta припомня, че през месец май 2017 година са открити останките от древни крепостни стени. Условната датировка на руините от фортификационните съоръжения е Пуническия период (200 г. пр.н.е.), но стените са били „използвани“ и през римския период, чак до късната античност.

В кратко съобщение на властите се посочва, че „работата по новия музей на Виктория ще продължи по график. Новите археологически находки ще бъдат включени в преработените проекти на музея“. Властите подчертават още, че находките ще бъдат изследвани и в бъдеще.

Музеят се изгражда по инициатива на местните власти. Проектът е на стойност около 3,7 милиона евро, част от които са отпуснати по линия на Европейския фонд за развитие. В бъдещия „мултидисциплинарен регионален музей и културен център“ ще са представени образци и артефакти, свързани с естествената история, фолклора и археологията.


Според Тит Ливий, след битката при Лилибеум (Марсала) през 218 г. пр.н.е. и победата на римския флот, Картаген вече не е в състояние да удържа под свое владение Малта. Флотът на консула Тит Семпроний отплава към окупирания от картагенците Малта. При приближаването на многобройния римски флот, картагенският гарнизон от около 2000 воини, командван от Хамликар Гиксон, се предава. Това е единственото свидетелство от романоезичен автор, в което се говори за анексирането от Рим на Малта.



Историците смятат, че на малтийците е предоставено правото да имат автономно правителство, което разполага с привилегията да изпраща посланици в Рим, за да се консултират при нужда с властите в Републиката. Малко вероятно е римска колония да се е установила на Малта, не само заради факта, че Рим рядко прибягва до колонизиране на завладени територии, но и поради това, че Малта не е много атрактивно място; архипелагът няма какво друго да предложи, освен няколко удобни залива за пристанища.

Гозо е един от островите в Малтийския архипелаг. Втори по големина. Често е наричан „острова на Калипсо“, като го свързват с легендите за остров Огигия, описан от Омир в „Одисея“. На острова нимфата Калипсо седем години задържа Одисей, който попада там при завръщането си към родната Итака след края на Троянската война.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...