19 февруари 2019 г.


Международен екип, включващ над 200 астрономи от 18 държави, публикува доклад за първата фаза от мащабно проучване в радиовълновия спектър. Проектът се осъществява с помощта на телескопа Low Frequency Array (LOFAR). Благодарение на безпрецедентно високата му чувствителност, екипът е открил стотици хиляди неизвестно досега на науката галактики. Проучването освен това хвърля светлина върху много други области на астрономията, в това число физиката на черните дупки и начина, по който се развиват галактичните клъстери. Списание Astronomy & Astrophysics посвещава  цял отделен брой, в който са поместени първите 26 научни статии, описващи изследването и първите резултати от него.


При предишни мащабни изследвания, в които бяха използвани данни от наблюдения с телескопа „Хъбъл“, учените достигнаха до заключение, че галактиките във Вселената са най-малко 100 милиарда. Много от тях се приема, че са толкова стари и се намират на такива дистанции от нас, че са трудни за регистриране и наблюдения с традиционните методи.


Картата, създадена с помощта на LOFAR, част от която е публикувана в специалния брой на Astronomy & Astrophysics, е създадена след обработката на данни, чийто обем е еквивалентен на данните, които могат да се запишат на 10 милиона DVD-диска. За обработката е използван дейта центъра SURF в Амстердам, където се съхраняват 20-те петабайта данни от LOFAR.

Телескопът LOFAR представлява европейска мрежа от радиоантени, разположени в седем държави. Когато работят като един телескоп, се формира съоръжение със „сателитна чиния“ с диаметър от 1300 километра.



Галактичните клъстери са структури, в които се включват стотици и дори хиляди галактики. От десетилетия на науката е известно, че когато се случи сливане на два галактични клъстера, може да се емитира радиосигнал, разпростиращ се на милиони светлинни години. Смята се, че такива емисии се дължат на частици, които в процеса на сливане биват ускорени до невъобразимо високи скорости. С помощта на радиотелескопите може да бъдат регистрирани такива емисии, идващи от междугалактичното пространство. Тази радиация се генерира от мощни енергийни вълни и поражданата от тях турбулентност. LOFAR е с безпрецедентно висока чувствителност, която позволява регистрирането на източниците на подобни емисии, а също така и дава възможност да се разбере какво захранва мощните излъчвания.


Оказва се обаче, че в отделни случаи могат да се регистрират и емисии от галактични групи, които не се сливат. Излъчванията от тях са много слаби и с техниката, с която разполагахме доскоро, просто не сме можели да ги засечем. Откриването на този феномен показва, че съществуват и други явления, които могат да предизвикат ускоряването на частици до високи скорости и от там – до високи енергии.


Високата чувствителност на LOFAR е дал на учените и друго предимство: вече е възможно да се измерят слабите магнитни полета в междугалактичното пространство. Цялото космическо пространство е проникнато то магнитни полета и изследователите отдавна се опитват да разберат как се случва това. С помощта на LOFAR екипът е успял да измери ефекта на космическите магнитни полета върху радиовълните, излъчвани от гигантска радио галактика, която е с размер от 11 милиона светлинни години. С това е направена още една стъпка по пътя към разбирането ни за произхода на магнитните полета в космическото пространство.



Детайлните изображения, получени на този етап от мащабния проект, вече са на разположение на всички експерти, които желаят да работят с тях. 26-те научни публикации в специалния брой на Astronomy & Astrophysics всъщност обхващат само първите 2 % от проучването. Екипът си е поставил за цел да създаде прецизни изображения с висока резолюция на цялото северно небесно полукълбо, в които ще са включени около 15 милиона радио източници. Откритите нови над 300 000 неизвестни до сега галактики, е само първата част от цялата разработка. Учените се надяват, че сред данните от наблюденията с LOFAR ще открият и първите масивни черни дупки, образували се във Вселената в нейните „бебешки“ години.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...