11 декември 2018 г.


Преди двадесетина години археолози откриват в ЮАР странни останки от древен предтеча на човека. Наричат фосилизираните останки от тази находка Little Foot. Сега учените смятат, че Little Foot е особен вид австралопитек – промеждутъчно звено между маймуните и човекоподобните, каквото до този момент не е известно на археологията и палеонтологията. Статия с резултатите от ново изследване на останките е публикувана в Nature Science.

Находката е от пещерата Стеркфонщейн. Останките принадлежат на възрастен женски индивид, живял преди около 3,7 милиона години. Вкамененият скелет е на 90% запазил се, което е далеч повече от това, с което науката разполага от прочутия скелет на австралопитека Люси. Освен това, Малката стъпка, чиято височина е около 130 см, е и доста по-стара от Люси.

Благодарение на факта, че са се запазили крайниците, археолозите са успели да стигнат до извода, че тя се е придвижвала по странен начин: краката ѝ са били по-дълги от ръцете, докато при австралопитеците краката и ръцете са с приблизително еднаква дължина. Най-вероятно, именно при този подвид човекоподобни е започнала да се увеличава ширината на крачката.



“Това означава, че тя се е придвижвала доста по-продължително време на два крака. Нещо повече, за разлика от Люси, Малката стъпка е имала тазобедрена става подобна на нашите, което е правело възможно да се пренасят по-големи усилия от торса към краката и обратно. Но въпреки, че при нея краката са по-дълги от ръцете, те все още не са достигнали удължаването, каквото е характерно за съвременния човек. Поради това, Малката стъпка не е била в състояние да пренася предмети като нас. А от друга страна е била и далеч по-ловка в катеренето по дърветата спрямо нас. Най-вероятно е живяла в район, който е представлявал смесица от тропически дъждовни гори и открити ливадни пространства, през които е можела да се разхожда. Изхранвала се е основно с горски плодове и други храни от растителен произход“, пише водещият автор в изследването професор Робин Кромптън.


Научната класификация, която получава Little Foot е Australopithecus prometheus, докато „обикновените“ австралопитеци се класифицират като Australopithecus africanus. При A. prometheus лицето е по-широко, имал е по-големи зъби и разстояние между горните кучешки зъби и резците. Изхождайки от това, палеонтолозите предполагат, че „жената“ е била вегетарианец, докато австралопитеците са били всеядни.

Сега предстои експертите да намерят точното място на A. prometheus в класификационната система на видовете.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...