29 октомври 2018 г.


За всеки е ясно, че средновековните рицарски доспехи са правели доста тежък живота на своите собственици. Очевидният факт сега получава и убедително експериментално доказателство.

Учени от университета в Лийдс съобщават, че са извършили редица опити и изследвания с точни реплики на четири различни типа рицарски доспехи от XV век. На изследователите не им се е наложило да търсят много далеч, за да открият нужните им доспехи и експерти в тази област. В Лийдс се намира основната част от колекцията на Кралската оръжейна палата на Великобритания.

Авторите на експеримента са поканили да участва в изследването експерт по средновековните брони. Неговата задача се състои в това, да облече типичните за онова време железни „костюми“, чието тегло достига до 30 килограма, след което да тренира известно време на тренажори. Докато участникът в експеримента се движи по бягаща пътека, апаратурата записва опорно-двигателната динамика, енергийните разходи, ритъмът на дишане и количеството на кислорода.

Опитите показват, че 38-годишен мъж, облечен в доспехи, може да ходи по бягаща пътека със скорост от 1,7 метра в секунда (малко над 6 км/ч). Когато не е „брониран“, може да развие скорост на ходене до 2,7 метра в секунда (близо 10 км/ч).

Освен това, става ясно, че при ходене, енергията, която „рицарят“ разходва е 2,1-2,3 пъти повече, отколкото нормално облечен човек. При бягане енергийните разходи в броня са 1,9 пъти по-големи. Учените са установили и друга любопитна подробност, касаеща носенето на броня и начина, по който влияе на дишането. Заради натоварването, рицарят е бил принуден да диша не с дълбоко поемане на въздух, а с учестено и плитко дишане, което също е доста изморително.



„Установихме, че тъй като доспехите разпределят натоварването по цялото тяло, на човек му е необходимо значително повече енергия, отколкото ако носи същата тежест в раница на гърба си“, добавя водещият автор на изследването д-р Греъм Аскю.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...