29 октомври 2018 г.


На снимката са останките от свръхновата RCW 86. Тя се намира на разстояние около 8000 светлинни години от Земята.

Изображението всъщност е съставено от съчетаването на редица отделни снимки, направени с помощта на космическите телескопи XMM-Newton (ESA), "Чандра" (NASA), "Вайс" и "Спитцер" (NASA).

Преди няколко десетки или стотици години термоядрен взрив е разкъсал звездата, превръщайки я в свръхнова, на мястото на която днес се наблюдава облак от космически прах и газ.

По време на взрива обвивката на свръхновата се разлита на всички страни, а под действието на ударната вълна, движеща се с огромна скорост, се формират красивите останки, които можем да наблюдаваме с помощта на мощните астрономически инструменти.

Красивите останки са резултат от изхвърленото при взрива звездно вещество и междузвездното вещество, което поема ударната вълна.



На снимката в синьо-зелено се вижда добре рентгеновото излъчване от междузвездния газ, нагрят от ударната вълна до няколко милиона градуса. Червеният цвят е излъчването в инфрачервения спектър на по-малко загрятата междузвездна прах, а ярко жълто светят младите звезди, които се раждат от останките на приключилата живота си свръхнова.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...