26 октомври 2018 г.


Древен печат, датиращ отпреди около 9000 години, е открит в могила близо до южния крайбрежен турски град Мерсин. Печатът, датиращ от около 7000 г. пр.н.е., е намерен по време на разкопки на Юмуктепе хьоюк, разположен на четири километра западно от централната част на града.



Два месеца и половина на обекта Юмуктепе разкопки провежда 25-членен екип археолози, водени от Изабела Цанева, професор по археология в университета Лече, Италия. Освен печата, екипът е открил наконечник за стрела и множество камъчета за стреляне с прашка, датиращи от времето на неолита.



Печатът представлява плочка с гравирани геометрични мотиви. Използван е за да се обозначи с поставянето му собствеността върху имущество, или дори да се гарантира с този знак произхода на дадена стока във времената, когато се заражда прото-търговската система.



„Обсидиановият наконечник за стрела се отнася към неолитния период. Бяха открити и голям брой камъни за прашка, чрез които се идентифицира халколитния слой, в който беше открит и печатът с геометричните форми“, обяснява Цанева пред Анадолската агенция. Тя добавя, че за времето на разкопките екипът е събрал много информация за праисторическата история на региона.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...