19 септември 2018 г.


Специалисти от Музея на Виктория и Албърт са подготвили дигитални копия на съхранявания в сбирката им дневник на Леонардо да Винчи. В специален раздел на сайта на музея всеки желаещ може да се запознае с ръкописите на гениалния художник, които са представени като изображения с много висока резолюция.

Известните до момента дневници и записки, излезли изпод ръката на Леонардо да Винчи са с общ обем, надхвърлящ седем хиляди страници. Те обаче не се съхраняват на едно място, а се намират в различни музейни и частни колекции по света. Музеят на Виктория и Албърт в Лондон представя един от ръкописите, които притежава. Нарича се Codex Forster I. Състои се от два дневника на Леонардо. Единият е от периода, когато великият художник живее в Милано (1487-1490 година). Вторият е от 1505 година, когато Леонардо е във Флоренция.

Двата дневника са събрани в един свитък, но това се случва вече след смъртта на художника. В музейната колекция в Лондон се пазят още два ръкописа – Codex Forster II и III. Трите манускрипта са получили наименованието си в чест на Джон Форстър, който ги завещава на музея през 1876 година, заедно с цялата си библиотека. Кураторът по специални колекции от Националната библиотека по изкуствата към Музея на Виктория и Албърт, Катрин Ивард обяснява, че Codex Forster II и III също ще бъдат достъпни онлайн през 2019 година, когато ще отбелязваме 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи.



Първата част от публикуваните сега дигитални копия на дневника се отнасят към времето, когато Леонардо да Винчи е на служба като архитект, хидро- и военен инженер в двора на херцога на Милано Лудовико Сфорца. Търсенията му в тези области са намерили отражение в дневника му. На страниците може да се видят ескизите, които Леонардо е рисувал за създаване на устройства за прокопаване на канали, за преместване на товари или за изпомпване на вода. Освен това от записките става ясно, че да Винчи се е упражнявал в изчертаването на различни геометрични тела и фигури.


За дигитализацията на дневника е използван софтуерен продукт на IIIF (International Image Interoperability Framework), който прави възможно да се сравняват изображения (в конкретния случай – ръкописите на Леонардо да Винчи), намиращи се в различни музейни и частни колекции по света.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...