9 септември 2018 г.


Стотици древни римски златни монети са открити на мястото на стар театър в Комо в Северна Италия, съобщават от италианското Министерство на културата.

Монетите датират от края на Римската империя – V век – и са открити в каменна урна. Находката е направена на мястото на стара сграда на театрален и кино салон „Кресони“ и е недалеч от терена, където се е намирал древният град Новум Комум. Според италианските медии, монетите се оценяват на най-малко милион евро.


Министърът на културата на Италия Алберто Бонисоли коментира във Фейсбук, че „все още не сме наясно с историческото и културно значение на находката, но самата област е истинско съкровище за археологическата наука“.



Театърът е открит през 1870 година и по-късно става киносалон. Закрит е през 1997 година и сега теренът е освободен, за да се изгради на мястото луксозен жилищен комплекс.



Италианските медии съобщават, че властите са взели решение да прекратят работата на обекта, за да може археолози да извършат допълните разкопки на терен.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...