20 септември 2018 г.


Над 100 нови скални рисунки, някои от които представят митични чудовища, са открити на обекта Шалаболино. Той се намира край река Туба в Южен Сибир. Съобщение за находката прави Александър Зайка, ръководител на експедиция от Руското географско дружество.

Експедицията обследва целия трикилометров масив около обекта и открива още около 300 скални рисунки. Те са направени върху плоски повърхности, като охрата е полагана върху предварително вдълбани линии – изсечени или гравирани чрез изтриване върху повърхностите на скалите. Най-новите находки сключват и над 30 повърхности с повече от 100 петроглифа, датиращи от каменната епоха.

„Освен животни, хора в лодки, на ски или яздещи коне, ловни сцени, бойни ритуали, петроглифите представят и митични хищници – своеобразни събирателни образи с характерни черти на вълци, мечки, пантери и диви свине. Такива рисунки датират от времето около второто хилядолетие преди новата ера“, обяснява пред ТАСС Александър Зайка. Той добавя, че предварителните анализи позволяват рисунките да бъдат отнесени към Окуневската култура, развила се през бронзовата епоха в южните части на Сибири.


Сред скалните картини се виждат антропоморфни изображения и лицеви маски с рога, зъби и други животински черти. Експертът обяснява, че подобни маски може да олицетворяват понятията за борбата между деня и нощта, доброто и злото в митологичните представи на живелите по тези земи хора през периода отпреди 4 хилядолетия.



Обектът скални рисунки Шалаболино се намира на около 35 километра западно от Курагино. Наречен е по името на близкото село Шалаболино. Скалните рисунки, датиращи от периода на неолита до ранното средновековие, са нанесени по дясната страна на стръмен скален масив, разположен по брега на река Туба. Някои от най-ранните рисунки са на възраст от над 7000 години. Общо, по данни на експертите, върху над 100 плоски скални повърхнини в Шалаболинската "изложбена зала" са изрисувани повече от 550 петроглифа.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...