22 септември 2018 г.

Реплика на "Индевър"
Морски археолози предполагат, че са открили останки от знаменития кораб „Индевър“. Вероятното откритие, което е направено край източното крайбрежие на САЩ, вече се определя като „изключително важен момент“ за австралийската история. Изследователите обаче предупреждават, че все още не могат „окончателно да потвърдят“, че са открили известния кораб на капитан Джеймс Кук.

Археолози от Морския археологически проект в щата Род Айлънд (RIMAP) са определили мястото на крушението на известния кораб, с който през 1770 година капитан Джеймс Кук стига до Австралия.
Корабът след това е използван от британския военен флот в действията на Короната по време на американската война за независимост, като в крайна сметка е потопен заедно с дузина други край Нюпорт, щата Род Айлънд в САЩ. Това се случва през 1778 година.

Реплика на "Индевър"
В момента експертите по подводни проучвания събират образци, чрез които да потвърдят или отхвърлят хипотезата, че сред откритите от тях останки на пет кораба, са и тези на „Индевър“. „Внимателно събираме конкретни фрагменти от дървесината, които чрез провеждането на съдебно-медицинска експертиза ще ни дадат отговор на въпроса точно с какво си имаме работа. Повечето кораби, които през август 1778 година са потопени край Нюпорт, са построени от американски или индийски дървесни видове. „Индевър“ обаче е строен в северна Англия, като е използван най-вече дъбов материал“, пишат изследователите. „Когато приключим с изследването на образците от дървесината, ще можем най-малко да твърдим, че имаме останки от кораб, построен във Великобритания“.



Джеймс Кук хвали в дневниците си „Индевър“, като го описва като бързоходен, лесен за управление. В Коралово море корабът с чест се справя, дори и когато получава сериозна пробойна. Разбира се, има и своите недостатъци, сред които Кук изтъква липсата на медна обшивка на корпуса, която да го предпазва от разрушителната работа на корабните червеи.

През август 1768 година Джеймс Кук поема на път от пристанището в Плимът, а през април 1770 година „Индевър“ става първият европейски кораб, достигнал до източното крайбрежие на Австралия.


След това корабът е преименуван на „Лорд Сандвич“ и в по-късните години от службата му е използван от англичаните като затворнически кораб, на който са затваряни американци, пленени по време на войната за независимост на колониите в Новия свят.
През август 1778 година, заедно с други 12 кораба, е потопен като част от блокадата, организирана преди началото на битката при Род Айлънд.

Ако бъде потвърдено, че образците от дървесината са с „британски произход“, изследователите ще искат от местните власти одобрение, за да продължат проучванеот на останките и да търсят допълнителни доказателства. Търсенето на „Индевър“ се извършва в съвместен проект, в който участват RIMAP и Австралийския национален морски музей. Музеят планира през 2020 година да организира специална изложба, посветена на 250-годишнината от пристигането на Кук в Австралия.



Уредникът на експозицията, Ян Коутс, определя откритието като „много значимо“. Той се надява, че част от откритите останки ще се окажат наистина от „Индевър“ и отново ще могат да „посетят австралийските брегове“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...