26 август 2018 г.


В района на Йерапетра в нома Ласити в източната част на остров Крит е открита непокътната камерна гробница с ларнакс – ковчег, в който е намерен добре запазен скелет на възрастен човек, погребан в свита поза. В гробницата са намерени и вази в отлично състояние.

Според изнесената от Министерството на културата информация, гробницата е открита по време на разкопки, извършвани в маслинова горичка на около 800 метра североизточно от село Кентри, близо до Йерапетра.

Археолозите са изкопали яма с диаметър 1,20 метра и на дълбочина от 2,5 метра попадат на „камерната гробница, вкопана в мекия варовик, характерен за региона. Достъп до гробницата е осъществен чрез вертикална шахта, а входът ѝ е запечатан с каменна зидария“.


В съобщението се посочва още, че гробницата е поделена на три камери. В южната от тях е открит непокътнат ковчег-ларнакс, чийто капак си е на мястото. Вътре в ковчега е открит добре запазен скелет. Четиринадесет ритуални амфори, кратери с разширена основа и чаша за пиене са открити край ковчега.



В северната камера на гробницата е открит друг ларнакс с друг скелет на възрастен човек. До него също са открити погребални съдове. Всички вази са непокътнати, с много добра изработка и са се съхранили много добре, отбелязват експертите.


В съобщението на Министерството на културата се посочва още, че според „предварителните оценки и от типа на керамиката, гробницата може да бъде датирана от късната минойска епоха, приблизително в периода между 1400 – 1200 г. пр.н.е.“.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...