16 август 2018 г.


Датски учени, след като разчитат фрагмент от древен египетски папирус, са разбрали, как в онези далечни времена египтяните са диагностицирали наличието на бременност и пола на детето, което предстои да се роди.

В отдела по египтология на Университета в Копенхаген се съхранява колекция от папируси, подарени на учебното заведение от фондацията Карлсберг. Повечето текстове са написани с йератическо и демотическо писмо – тоест, написани са както през ранните, така и на по-късни етапи от развитието на египетския език. Разчитането на папирусите продължава и сега, а учените имат да свършат огромна по обем работа. До момента сред текстовете от колекцията са открити трактати по астрономия, ботаника и медицина.

Наскоро международен екип египтолози, воден от Ким Рихолт, отговарящ за съхраняването на колекцията, е разчел още един фрагмент от папирусите на Карлсберг. В текста се разглеждат заболявания на бъбреците и това е засега най-старият документ, в който се споменават тези органи от човешката анатомия. Не се съобщават данни за възрастта на папируса, но за него се знае, че попада в колекцията от библиотеката на Тебтунис – древен град, основан около 1800 г. пр.н.е. от фараона от XII-тата фараонска династия Аменемхет III.


Друг от разчетените текстове съдържа описание на древен „тест за бременност“ и методите за определяне на пола на детето, което предстои да се роди. За целта, преди три и половина хилядолетия, бременната жена е трябвало последователно да „уринира в чувалчета, изплетени от ечемична и пшенична слама. По това, в кое от чувалчетата първо ще се появят кълнове, може да се определи пола на детето: момче в първия случай и момиче – във втория. Ако нито едно от чувалчетата не покълне, жената не е бременна“, обясняват изследователите.



Те допълват, че идеите на древните египтяни масово са се разпространявали из древния свят; влиянието им може да се види и в по-късната гръцка и римска литература, в Близкия Изток и Европа. Например, аналогичен тест за бременност се среща в сборник с немски фолклор от 1699 година. И до днес, този тест се публикува като вариант на алтернативната медицина.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...