16 август 2018 г.

снимка: NASA
Астрофизици са открили две “събудили се” галактики-джуджета. При тях процесите по образуване на нови звезди са се активирали, след като системите са се преместили от област на космическа пустота в пространство, богати на газ и прах. От подобни системи може да се формират по-големи галактики. Изследването е публикувано в списание The Astrophysical Journal и в сайта на NASA.

Галактиката-джудже Риби А се намира на 19 милиона светлинни години от Земята, а Риби В — на 30 милиона. Възрастта им се оценява на около 100 милиона години. За около такова време скоростта на формирането на нови звезди в тях се е удвоила.

Във всяка от галактиките има по около 10 милиона звезди. Вероятно, след като Риби А и Риби В се превърнат в спътници на по-голяма галактика, звездообразуването в тях ще се забави.



Учените правят своите изводи на база изследване на разпределението на концентрацията на водорода в нашата галактика Млечния път. Откриването на 30-50 аномалии астрономите са идентифицирали като галактики-джуджета. Две от тях са фокусирали вниманието на учените.
Според специалистите, от подобни системи в бъдеще могат да се формират големи галактики от типа на Млечния път.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...