1 август 2018 г.


В отдалечените планински райони на източен Казахстан е намерено скрито „златно царско съкровище“. Заровено е преди около 2800 години, смятат учените.

Около 3000 златни и други ценни предмети са открити от археолози в погребална могила в планинския масив Тарбагатай в Източен Казахстан. Експертите описват находката като „безценна“. Смята се, че съкровището е принадлежало на царски или поне много високопоставени членове на племената Саки – народът, владял централна Азия осем века преди новата ера.




Сред намерените предмети има обеци с камбановидна форма, златни плочки, люспи от злато, верижки и огърлица със скъпоценни камъни. Златните мъниста, които някога са използвани за украса на дрехи, са изработени с помощта на сложна за времето си техника за „микрозаваряване“, което е показателно за степента на развитие на уменията на древните майстори, създали бижутата през онази далечна епоха.

Археолозите се надяват, че ще открият и останките на елитна двойка, чиято собственост са били тези съкровища, но все още не са започнали да разкопават гробовете им. Професор Зайнола Самашев, ръководител на разкопките, обяснява: „Огромният брой на ценни находки от тази погребална могила ни позволява да предполагаме, че сме попаднали на погребението на мъж и жена – владетели или поне много високопоставени представители на елита на племената Саки“.



Според Данаил Ахметов, управител на района Източен Казахстан, „находката ни дава напълно различна представа за историята на народа ни. Древните ни предци очевидно са притежавали изключителни умения за добива, обработката и производството на злато и много други видове бижутерия“.


На платото Елеке Сази, където е направена находката, има около 200 погребални могили, но голяма част от тях са разграбени още в древни времена. За владетелите на саките платото с богатите пасища наоколо е представлявало същински „рай“.



Първите находки на златни бижута са направени преди две години. Съществуват обаче сведения, че още по времето на Петър Велики на това място са намирани ценни предмети. Въпреки това, експертите смятат, че в бъдеще ще открият още нови останки и златни съкровища на саките. Оптимизмът им е свързан с големия брой погребални могили и перспективата за нови открития е много добра.

Саките са номадски племена, клон на скитите, създали една сложна номадска цивилизация в Централна Азия, простираща се и на териториите на Сибир.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...