1 август 2018 г.


Загадъчни татуировки, надраскани по костите на млада жена, погребана преди 4500 години, озадачават учените. Експертите смятат, че рисунките, които може да бъдат наричани татуировки, са направени след разлагане на тъканите по тялото. Археолозите твърдят, че за пръв път откриват такъв погребален обред и досега никога не е регистриран измежду другите праисторически общности в Европа.

Древното погребение на жена, починала на възраст 25 – 30 години, е открито преди няколко години в курган, недалеч от Днестър. Учените още тогава обръщат внимание на паралелните линии, нанесени по кости на скелета.


Археолози от университета в Познан, Полша, отбелязват, че в началото всички подхождат много внимателно с коментари по отношение на мотивите, изрисувани върху костите. Допуска се, че може да са следи от нокти на хищници. Но изследванията с най-новите методи, с които разполага науката, показват, че браздите по скелета са изкуствено положени с помощта на дървесна смола.


Учените смятат, че процедурата по украсяване на костите е изпълнена след смъртта и разлагането на тялото. Мотивите са нанасяни направо върху костите, след като плътта се е отделила от тях. Разположението на татуировките и начина на полагане на багрилото пряко подсказват за това. „Известно време, след смъртта на жената, гробът ѝ е бил разкопан и е направено декорирането на костите“, пишат археолозите. Те смятат, че откритието е уникално. До този момент не е откриван нито един друг подобен случай сред известните праисторически общности в Европа.



По-рано изследователи са откривали неясни следи по кости, които биха могли да бъдат изтълкувани като останки от татуировки, но нито един от тези артефакти не е бил анализиран с помощта на съвременните методи. Племената, живеещи в средното Приднестровие преди около 4500 години, са водели номадски живот и не са изграждали постоянни селища, но са издигали монументални погребални могили за починалите – кургани.
„Но в кургани рядко са погребвани жени. Покойната, чиито кости са покрити с татуировки, би следвало да е много важен член на общността“, пишат учените.


Данните от изследването са публикувани в 22-ри том на Балтийско-понтийски изследвания, който предстои да излезе от печат през следващия месец.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...