16 юли 2018 г.


Изображението е на звездния клъстер RCW 38 и е заснето от инфрачервената камера HAWK-I, монтирана на телескопа на Европейската Южна обсерватория Very Large Telescope (VLT) в Чили. Заснемайки в инфрачервения диапазон, HAWK-I дава възможност на астофизиците да изследват звездни клъстери, които подобно на RCW 38 са обвити в междузвезден прах. Така експертите могат да „надникнат“ към звездите, намиращите се вътре в клъстера. Това звездно струпване се намира на около 5500 светлинни години от нас в посока на съзвездието Корабни платна и съдържа стотици млади, горещи и масивни звезди.

В централната част на RCW 38, която на изображението представлява оцветен в светлосиньо регион, е област, населена с множество много млади звезди и протозвезди, които все още са в процес на формиране. Интензивната радиация, която генерират младите звезди, е причина околният газ да се нагрява и да „грее“ ярко в инфрачервения спектър. Регионът ярко контрастира с потоците от по-студен космически прах, образуващ вихри, докато се разсейва в пространството; на изображението е в червени и оранжеви тонове. Зрелищната сцена на това кътче от Вселената се дължи точно на контрастиращите горещи и студени региони.

Предишни изображения на клъстера, заснети във видимия спектър, са коренно различни – регионът изглежда „празен“ откъм звездно присъствие, защото космическия прах и газ блокират видимата светлина.  За наблюденията в инфрачервената част на спектъра прахът не представлява преграда и така имаме възможност да надникнем към сърцевината на звездното струпване.



HAWK-I е инсталиран на Unit Telescope 4 (Yepun) от формацията VLT. Работи в близкия инфрачервен диапазон. Използва се за широк спектър от задачи, включително и заснемането на изображения на близки галактики или големи мъглявини, както и на отделни звезди и екзопланети. Посредством модулът от адаптивна оптика GRAAL, HAWK-I е способен да заснема такива впечатляващи изображения. GRAAL използва четири лазерни лъча, проектирани в нощното небе, които действат като изкуствени опорни звезди; така се коригират ефектите от атмосферните турбуленции и се постигат по-контрастни изображения.


Конкретното изображение е част от поредица тестовете за работата на HAWK-I и GRAAL. Изпитанията протичат в рамките на въвеждането в експлоатация на новите инструменти на VLT и включват серия от типични научни наблюдения, които да демонстрират и удостоверят възможностите на техниката.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...