29 юли 2018 г.


Археолози от Кьолн са убедени, че са открили останките на основите на сградата, за която се смята, че е най-старата, доказано съществувала библиотека в Германия. Тя е построена от римляните преди около 1800 години.

Масивните останки от древна стена са открити в Кьолн още през миналата година, докато се подготвя терен за изграждането на нов протестантски църковен център с читалня. От самото начало на учените им е ясно, че са касае за руини от римската епоха, но предварителните им хипотези са, че някога сградата е служила за обществени събирания. Експертите обаче са изненадани от „необичайното поделяне на пространството на стените в ниши“, обяснява Маркус Триер от съвета по опазване на историческото наследство на град Кьолн.

След като сравняват структурата на находката с други древни сгради, включително и с такива от римския град Ефес в днешна Турция, където се намира древна монументална библиотека, археолозите от Кьолн достигат до заключението, че са открили руините на библиотека, построена през II век в тогавашния римски град.


Сградата вероятно е била двуетажна. Основите ѝ са с размери 20 на 9 метра, а по-късно е била разширена. Учените от онова време със сигурност са се радвали на богат избор, „защото са можели да се запознаят със съдържанието най-малко на няколко хиляди свитъка“, казва Триер.

Останките на древната библиотека ще бъдат вписани в новостроящата се църковна сграда, като част от руините ще бъдат достъпни за посетителите. Друга част от разкопките ще бъде запазена, за да може бъдещите поколения археолози да извършват проучвания.



Западногерманският град, разположен на река Рейн е известен по цял свят с величествената си катедрала в готически стил; но Кьолн има също и богата история, започваща в периода на римската епоха.
Около 38 г. пр.н.е. римски военачалник основава в района на Кьолн поселение с малък храм, наречено Ara Ubiorum. Военният аванпост процъфтява и няколко десетилетия по-късно император Клавдий му присвоява статут на колония. Клавдий го преименува на Colonia Claudia Ara Agrippinensium, или CCAA съкратено, като го посвещава на съпругата си Агрипина Младата, която е родена там.


Новооткритите останки на римската библиотека ще заемат значимо място сред другите руини от градските стени, портите и акведуктите, деликатните подови мозайки и подземната канализационна система – древното римско наследство на Кьолн, пише Дойче веле.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...