24 юни 2018 г.


Каменните сечива, открити у мумифицираното 5300-годишно тяло на Ледения човек Йоци, помагат да се разбере как са живели алпийските общности от медната епоха, населявали района на северна Италия. Ново изследване по темата е публикувано в PLOS ONE от Урсула Виерер и нейни колеги от Soprintendenza Archeologia, Флоренция, Италия.

Тиролският Леден човек, Йоци, както го наричат учените, е мумифицираното тяло на мъж, открито сред ледник в Тиролските Алпи. При предходни изследвания е установено, че мъжът е живял през медната епоха, около 3370 – 3100 г. пр.н.е., и най-вероятно е загинал, след като е бил ранен със стрела. В новото изследване експертите се фокусират върху анализ на сечивата на Ледения човек. Целта им е да научат нови подробности за живота му и събитията, довели до трагичната му смърт.

Екипът използва свръхмощни микроскопи и компютърна томография, за да проучи сечивата на Йоци в микроскопични подробности. Изследвани са каменният му нож, по-малка каменна кама, люспи от кремък, стъргало и наконечници за стрели. Структурата на изсичане на оръжията му, показват, че материалът за изработването им е събран от няколко различни места в сегашния район на град Трентино (Италия). Този регион се намира на около 70 км от мястото, за което се смята, че е живял Йоци. Като сравняват древния инструментариум на Ледения човек с други артефакти от Медната епоха, учените установяват стилистични влияния от далечни алпийски култури.



Внимателният анализ на следите от износване по инструментите на Йоци дават на авторите на изследването основанията да заключат, че той е бил десничар и вероятно малко преди да загине е преоформял и заточвал част от оръжията си.

Разкритията хвърлят светлина върху личната история на Ледения човек. Те подкрепят и изводи от предишни изследвания, които сочат, че алпийските общности от Медната епоха са поддържали културни контакти през големи дистанции, а едновременно с това са си осигурявали и достатъчни запаси от подходящ за обработка кремък.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...