9 юни 2018 г.


По време на проучвателни разкопки край село Санаули, близо до индийския град Багхпат, археолози от Archaeological Survey of India (ASI) са открили „първите по рода си“ физически доказателства за колесници, датиращи отпреди 2000 – 1800 г. пр.н.е.

Колесниците са украсени с медни мотиви. Откриването на артефактите от медно-бронзовата епоха ще даде нови възможности за изследване на цивилизацията и културата, развили се в този регион. Разкопките започват през месец март тази година. За три месеца археолозите са открили множество артефакти, сред които са осем погребения. В тях са намерени три ковчега, бронзови мечове, кинжали, гребени и други аксесоари.

Трите колесници са открити в погребални ями и донякъде напомнят на представите за конски телеги, показвани в някои научно-популярни филми. Реликвите са доказателство за някогашните двуколесни, от съвсем прост вид платформи, които вероятно са управлявани от един човек.



„Двете колела са се въртели около неподвижен мост, а цялата конструкция чрез един дървен повод е задвижвана от двойка коне. Върху дървена рамка е изградена платформа, защитена от двете страни с ритли, а в предната част – с по-висока щитовидна дъска“, разказва пред Times of India С.К.Манджул, директор на института по археология в Делхи.


По колелата и дървеният повод са открити медни декорации, изпълнени под формата на триъгълници и символизиращи лъчите на изгряващото Слънце.

Манджул определя находките като „революционни“, заради антропоморфните фигури – с рога и корони с листа, открити върху ковчезите. Това подсказва, че може би става дума за откриването на „царски погребения“. „За пръв път на територията на целия субконтинент откриваме ковчег от този тип. Капакът му е богато украсен с осем антропоморфни фигури. Страничните стени на ковчезите пък също са украсени, но с флорални мотиви“, обяснява Манджул.

Той подчертава, че ковчези са откривани и в други погребения, намерени при скорошни разкопки в Харапа, Мохенджо-даро и Дхолавира (в щата Гуджарат), но никога досега не са били с декорации, изработени от мед.



Находките хвърлят светлина върху това, колко развита е била цивилизацията в региона и по всичко личи, че е напълно изравнена по възможностите си с тези, развили се 2000 г. пр.н.е. в Месопотамия. „Сега вече сме сигурни, че когато две хилядолетия преди новата ера в Месопотамия воините са имали на разположение бойни колесници, бронзови мечове и шлемове, то и по нашите земи тези неща са били налични“, казва Манджул.


Мечовете, кинжалите, щитовете и шлемовете в погребенията доказват, че по онова време се е утвърдила и военна каста. От друга страна, глинените и медни съдове, полускъпоценните и стеатитови мъниста, гребените и медното огледало от погребалните дарове са свидетелства за развитите технологии за обработка на различни материали, а следователно и за много високия стандарт на живот.


“Потвърждава се, че по онова време е съществувала каста на воините. Мечовете, които открихме, са с покрити с мед ръкохватки, а начинът, по който са изработени, ги прави достатъчно здрави, за водене на бойни действия. Намерихме и щитове, бронзов факел и кинжали“, добавя археологът.



Археологическият обект се намира на 120 метра от по-ранно поселение, разкопки на което са проведени още през 2005 години. В селището са открити други 116 погребения, както и още мечове и керамика. Въпреки че е трудно да се определи точно расовата принадлежност на откритите останки, Манджул е убеден, че колесниците и ковчезите не се отнасят към известната Харапска цивилизация.


„Находките от разкопките през 2005 година – керамика и друг културен материал – бяха сходни с тези на харапската цивилизация“. Но Манджул казва, че сходството може да е резултат от миграцията харапски представители към Ямуна и високите равнини, случила се в края на разцвета на харапската цивилизация.

Но последните находки са „абсолютно различни“ от тези, характерни за Харапа.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...