27 май 2018 г.


Полски учени съобщават, че са открили десетки неизвестни до момента йероглифни надписи в близост до храма на Хатор в Гебелейн, Южен Египет. Надписите, съдържащи молитви към божества, са направени от поклонници или свещеници, твърдят изследователите.

„Храмовият писар Сенебий обожава Хатор, дамата от Гебелейн“, гласи един от надписите, разчетен от полските учени, работещи на терен в Гебелейн. Както и няколкото десетки други, този надпис е изсечен в скалата, близо до 3500-годишния скален храм, посветен на богинята Хатор.

„Надписите, които екипът ни откри, са безценен източник на информация, която ще помогне в проучването на масовите религиозни вярвания. Познаваме египетските вярвания предимно от официални текстове от монументалните храмове и гробници, създадени за царските особи или за високопоставени личности“, обяснява пред PAP ръководителят на полската експедиция в Гебелейн, Войчех Ейсън – докторант в изследователския център по античността към Университета на Варшава. Досега в други изследвания се споменават само малка част от надписите от Гебелейн.



Изследователите подчертават, че условията, при които им се налага да работят на терен, са изключително сложни, тъй като достъпът до много от надписите е почти невъзможен – намират се на такива места в скалите, че често е практически трудно да бъдат разгледани без използване на мощни телеобективи за снимачаната техника или се налага да се използва специално оборудване за катерене. Ситуацията е такава, защото през изминалите няколко хиляди години, откакто са изсечени надписите, формата на хълма, където се намират се е променила драстично.


С преводите на откритите надписи се е заел египтологът Дейвид Ф. Вицорек. По неговите думи, откритите надписи представляват предимно кратки религиозни текстове, чрез които поклонниците изразяват преклонението си пред божества. Някои от надписите може да са издълбани по конкретни поводи, като например, религиозни празници. Надписите са направени приблизително в периода между 1770 до 1400 г. пр.н.е., тоест, отнасят се към края на Средното и началото на Новото царство.

Според Вицорек, текстовете вероятно са дело на местни свещеници, поклонници или хора, свързани с няколко от храмовете в района. Намиращият се в непосредствена близост храм е бил посветен на Хатор, а в други светилища в района са почитани Анубис и Собек. В някои от надписите присъстват „подписи“ на авторите им, което позволява на учените да научат и имената им, какъвто е случаят с цитирания по-горе текст от „храмовия писар Сенебий“. Текстовете са нанесени по два начина: просто изсечени, или изсечени и след това – оцветени.



Неизвестните до този момент надписи са открити в близост до скалния храм на Хатор, който през последните няколко години се проучва от екип, воден от Войчех Ейсън. За местните общности мястото отдавна е известно, но досега там не са извършвани археологически проучвания. Полските изследователи са установили, че храмът е основан преди повече от 3000 години, по време на управлението на царица Хатшепсут и че е бил посветен на богинята Хатор.


Изследването, проведено през месец април 2018 година, е под егидата на полския център за средиземноморска археология в Университета на Варшава. Средствата за научните изследвания идват от фондацията на Университета, Консултативния съвет за научно развитие на студентите и Управителния съвет на фонда за докторанти към Университета на Варшава.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...