11 май 2018 г.


В некропола Саккара археолози са открили гробницата на един от най-прочутите и успешни военачалници от времената на разцвет на Древен Египет, пише Luxor Times.
„По всичко личи, че гробницата е строена по време на управлението и на Сети I, и на  Рамзес II. Все още не сме приключили с разкопките, но още сега може да се каже, че тя ни предостави огромен брой артефакти, свидетелстващи за изключително високият социален статут на почиващия в гробницата и неговото семейство“, заявява Ола ел-Агизи от Университета в Кайро.

Саккара е един от най-старите египетски некрополи, в който са намерили мястото си за вечен покой мнозина фараони и техните най-близки съветници. Погребенията започват от епохата на фараоните от III-тата династия на Старото Царство и завършват по времето, когато начело на Египет са вече еленистичните владетели. Въпреки че на място се провеждат активни археологически разкопки още от средата на XIX век, много кътчета на некропола остават все още недокоснати.


Например, в началото на този век учените откриха в Саккара гигантска гробница, в която бяха намерени мумиите на над осем милиона кучета, котки и други домашни животни, които техните стопани вероятно са искали да вземат в пътуването си сред „полята от камъш“ – представата на древните египтяни за райско кътче.


Ел-Агизи и колегите ѝ са извършвали разкопки в южната част на Саккара, в близост до пирамидата на фараона Унас. На това място се намират гробници на знатни хора от времето на Новото Царство, когато Египет се възкачва до върха на могъществото си. През последния ден от работата на обекта учените попадат на почти недокоснатата гробница на главнокомандващи войските на двама фараони.

Фреските и барелефите, запазени по стените на погребалната камера, дават възможност на археолозите да разберат повече за живота на военачалника на име Ивриа (Iwrhya). Според надписите, той започва военната си кариера при фараона Сети I, основоположника на XVIII-тата фараонска династия в Древен Египет. Впоследствие става един най-близките съветници и главнокомандващ войските на сина му, прочутият Рамзес II, наричан Велики.


Освен записаното за победите по източните граници на Египет, които армиите на Рамзес II извоюват благодарение на командването на Ивриа, по стените на погребалната камера са споменати и две други имена – на сина му Юпа и на внука му Хатиеа. Според ел-Агизи, големите размери на гробницата и богатите артефакти в нея са показателни, че в нея са били погребани мумиите и на тримата упоменати представители на древноегипетския елит. Археолозите допускат, че те може би се намират в централната част и в западните коридори на гробницата, които още не са разкопани.


Интересното е, че Ивриа се ражда извън границите на „царството на двата дома“ и в Египет пристига вече след раждането си. Учените се надяват, че последващите разкопки ще помогнат да се запълнят белите петна в неговата история, както и каква е ролята, която Ивриа изиграва в разширяването на границите на Новото Царство и начинът, по който отбраняващите се посрещат египетските войски, за които се разказва в една от намерените до момента фрески.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...