11 май 2018 г.


На всеки 405 000 години орбитата на Земята малко се променя. Това се дължи на гравитационното влияние на Юпитер и Венера. Промяната в орбитата води до промяна в климата на планетата ни и влияе на развитието на живота, като в това число води и до масови отмирания на животински и растителни видове. До този извод достигат екип учени от Ратгеровия университет. Ръководителят на екипа Денис Кент публикува в EurekAlert! статия с резултатите от изследването.

Цикълът от 405 000 години е изведен на база изчисления на движението на планетите, но резултатите от теоретичното моделиране се оказват достоверни само за последните 50 милиона години. Новото изследване отмества границата на достоверност на модела с почти 200 милион години назад във времето; вече може да се твърди, че цикличността от 405 000 години е валидна най-малко до времето отпреди 215 милиона години.

С относително малкото увеличаване на ексцентритета (степента на отклонение на формата на орбитата от окръжността) на земната орбита са тясно свързани и промените в магнитните полюси на планетата.



Изследователите са получили по-подробни данни за промените в посоката на магнитното поле на Земята, след анализ на отлаганията в рифтовия басейн на Нюарк (щата Ню Джърси) и утаечните породи в геоложката формация Chinle Formation (щата Аризона). Експертите извличат керн, датиращ от късния триас – промеждутъка отпреди 253 – 202 милиона години. В образците се откриват минерали циркон с включвания от магнетит – кристал, по който може да се съди за състоянието на магнитното поле на Земята.

Получените резултати съответстват на теоретичните модели, което позволява да се използва изведения 405000-годишен цикъл за по-точно датиране на случилите се на Земята процеси, в това число и отмирането на видове през триас-юрския период: по това време от планетата изчезват огромен брой животински видове, освобождавайки екологични ниши за динозаврите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...