13 април 2018 г.


Много рядък бронзов съд за вода, изработен преди между 3000 и 2700 години, беше продаден на търг, въпреки протестите от страна на китайското правителство. Открит наскоро, бронзовият „Тигър Ин“ беше продаден на търг за сумата от 410 000 британски лири, съобщават организаторите на търга от Canterbury Auction Galleries.

Държавната администрация на Китай, отговорна за културното наследство, заклейми търга, като заяви, че реликвата е незаконно отнета и изнесена от държавата през XIX век.

До този момент са известни само шест подобни артефакта. Бронзовият съд датира от времето на династията Западна Джоу (1027 – 771 г. пр.н.е.) и е наречен „Тигъра Ин“ (един от символите в дуалистичната доктрина Ин-Ян) заради фигурите на животното, изваяни на капака и по основата на реликвата.

През 1860 година тя е плячкосана при разграбването на Стария летен дворец (дворцов коплекс в Пекин, известен като Юанмингюан). Аукционната къща заявява, че са налице писма от капитан „на британската кралска морска пехота“ до семейството му, в които е описано заграбването на артефакта: „Успях да се сдобия с няколко бронзови и порцеланови съда, които се надявам, че един ден ще намерят пътя към [дома ми в Британия]“, е записал капитанът.


Артефактът е открит наскоро в частен дом в Кент. Заедно с него са намерени и три други бронзови реликви, датиращи от по-късен период – този на династията Цин. Предварителните оценки на артефактите, направени от експерти, наети от аукционната къща, варират между 120 и 200 000 британски лири, съобщава говорител на аукционната къща Кентърбъри, цитиран от ВВС.


От своя страна, китайските официални власти заявяват, че са потърсили контакт с аукционната къща „по различни канали“, като са настоявали търгът да бъде отменен и да бъде „спазен духа на международните споразумения и кодекса на професионалната етика, както и да се зачитат културните права и националните чувства на китайския народ“.


Ханджи Елиас, китайски художник и културен историк, подчертава: „Невъзможно е да се оцени богатството и сложността на късната култура от династията Джоу, създала такъв изключителен бронзов съд. Само изключително високопоставени лица – от ранга на владетеля или най-близките му съветници и длъжностни лица, са могли да притежават подобен изящно изработен предмет. Без съмнение това е изключително рядък артефакт, който е и един от най-добрите бронзови съдове от тази епоха, затова представлява огромен интерес за колекционери и ценители от цял свят“.


Отделът по културното наследство в китайското правителство заявява, че ще „продължи да предприема всички необходими мерки, за да върне в Китай незаконно придобитите културни реликви“.

От аукционната къща заявяват, че няма да коментират исканията на китайските власти.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...