26 април 2018 г.


С помощта на мощни телескопи, астрономи откриха гигантско струпване от галактики, което, според техните преценки, може да се окаже най-големият обект във Вселената. Резултатите от наблюденията си, учените са публикували в статия за списание Nature.

Поради дистанцията на която се намира тази структура, на светлината са ѝ необходими 12,4 милиарда години, за да достигне до нас. На практика, ние виждаме галактиките в конфигурацията, в която са се намирали преди точно толкова години. Астрономите са вписали в каталозите структурата като SPT2349-56. Тя се състои от 14 галактики и още в онзи момент е имала внушителни размери. За изтеклото оттогава време, по изчисления на учените, обектът се е разраснал още повече, поглъщайки стотици други отделни галактики. В момента масата му се оценява на около 1000 трилиона пъти по-голяма от масата на Слънцето.


Но не само размерите на обекта поразяват специалистите. Те са впечатлени и от възрастта му. Изхождайки от наблюденията, 14-те галактики са успели да се слеят заедно още 1,4 милиарда години след Големия взрив, поставил началото на Вселената. Астрофизиците подчертават, че все още не е много ясно как толкова голямо струпване на галактики е успяло да се формира за толкова кратко време, а не постепенно, в рамките на няколко милиарда години, както би следвало да се очаква.

Съгласно съществуващите към момента теоретични модели, подобни масивни струпвания на галактики би следвало да се формират за период, който е поне два пъти по-продължителен. Така че, на учените тепърва им предстои да намерят обяснение на феномена, който наблюдават.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...