21 март 2018 г.


Ново изследване стига до хипотезата, че Оумуамуа - скалистият обект, който наскоро беше идентифициран като първият потвърден астероид с междузвезден произход, най-вероятно е долетял до нас, след като е изхвърлен от двукомпонентна звездна система.

Водещ автор в изследването е д-р Алън Джаксън от центъра по планетарни науки към университета в Торонто. „Впечатляващо е, че вече разполагаме с потвърждение за първият физически обект, който е с произход извън нашата Слънчева система“.

Двойната звездна система, за разлика от нашата Слънчева, е такава, при която две звезди обикалят по орбитите си около един общ център. В новото изследване, резултатите от което са публикувани в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Джаксън и колегите му са опитали да определят, доколко ефективни са двойните звездни системи при „изхвърлянето“ на обекти извън системата. Те разглеждат и въпроса, колко често подобни звездни системи се срещат в галактиката.

Авторите на изследването са установили, че скалисти обекти като Оумуамуа е много по-вероятно да са изхвърлени от системи на бинарни звезди, отколкото от планетни системи, формирани около една звезда. „Наистина е странно, че първият обект, който сме идентифицирали като гостенин от друга система, е астероид, тъй като комета би била по-лесна за идентифициране и наблюдение, а и Слънчевата система изхвърля много повече комети, отколкото астероиди“, казва Джаксън, койот е специалист по планети и формиране на звездни системи.


След като установяват, че двойните звездни системи са много ефективни в изхвърлянето на скалисти обекти и че са налични достатъчен брой бинарни системи, авторите на изследването достигат до заключението, че Оумуамуа с голяма степен на вероятност ни е навестил, след като много отдавна е бил изхвърлен от система с две звезди. Освен това, експертите са на мнение, че той идва от система, в която едната звезда е сравнително гореща и масивна, тъй като тогава са налице условията по-голям брой скалисти обекти да са на орбита по-близо до звездата.

Екипът предполага, че астероидът най-вероятно е изхвърлен от системата в процеса на формиране на планети.

Оумуамуа, което на хавайски означава „разузнавач“, беше идентифициран за пръв път на 19 октомври 2017 година. Засякоха присъствието му от обсерваторията Халеакала на Хаваи. Космическият обект е с размери около 200 метра и се движи със скорост от 30 километра в секунда. При максималното си приближаване до Земята той беше на дистанция около 33 000 000 километра.

Когато беше засечен, експертите първоначално предположиха, че обектът е комета – един от безбройните ледени късове, които започват да изпаряват замръзналия газ от повърхността си, когато се доближават към Слънцето. Но с приближаването на Оумуамуа към Слънцето не се наблюдаваха характерните за комета особености, от което следва, че е скалист обект и следва да бъде прекласифициран като астероид.
Учените освен това бяха достатъчно сигурни, че пристига от място извън Слънчевата система, защото скоростта и траекторията му ясно сочат това. Ексцентритетът на траекторията му е 1,2, което говори за отворена, хиперболична орбита, а високата скорост, с която се движи, означава, че този обект не е свързан с гравитацията на Слънцето.

Всъщност, както отбелязва д-р Джаксън, орбитата на Оумуамуа е с най-големия ексцентритет, наблюдаван някога за обект, преминаващ през Слънчевата система. Основните въпроси около междузвездния гостенин обаче, все още нямат категорични отговори. За специалисти като Джаксън, възможността да наблюдават подобни обекти е от изключителна важност, защото може да им предоставят ценна информация за процесите по образуване на планети в други звездни системи. „По същия начин използваме кометите, за да разберем по-добре формирането на планетите в нашата Слънчева система. Така и този любопитен обект може да ни даде повече информация, как протича образуването на планети в други системи“, пише в заключение д-р Джаксън.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...