25 март 2018 г.


Съвременните технологии позволяват да се възстановят „изгубени“ текстове на прочутия древноримски лекар от гръцки произход Гален, живял преди около 1800 години. Учени от лабораторията SLAC в САЩ са успели да разчетат първите страници от документа.


Историята на самия палимпсест е доста интересна. Някъде през VI век един от последователите на Гален превежда медицинския му трактат на древносирийски. Предполага се, че автор на превода е някой от служителите в манастира Света Екатерина в Египет. Но тъй като пергаментът е много ценна стока по това време, петстотин години по-късно текстът е внимателно отстранен, а върху медицинския трактат са записани текстовете на религиозни химни.


Днес технологиите правят възможно да се открие и разчете първоначалния текст. Авторите на изследването са използвали рентгенови лъчи, за да „надникнат“ под съществуващите реално религиозни химни. Под въздействие на рентгеновите лъчи останките от мастилото, с което е изписан първоначалния текст, изтрит преди около 1000 години, стават видими.


Учените се надяват, че разчитането на целия текст ще обогати сведенията ни за методите и начините, по които древната медицина се е опитвала да помага на хората.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...