25 март 2018 г.


По време на разкопки на гробница от времето на династията Цин, археолози са се натъкнали на бронзов съд на над 2200, в който откриват алкохол. Находката е направена в провинция Шанси, в северната  част на Китай.

Бронзовият чайник, в който е открит алкохола, е ритуален жертвен съд. Той е сред 260-те артефакта, намерени при разкопките на погребения на обикновени хора, живели в периода на династията Цин (221-207 г. пр.н.е.). Болшинството от откритите обекти са с чисто ритуално предназначение.


Су Уейхон, изследовател от археологическия институт в провинция Шанси, разказва пред агенция Синхуа, че в ритуалния бронзов чайник са открити около 300 милилитра алкохол. Капака на съда е бил запечатан, като за целта са използвани натурални влакна.


Течността е подобна на ликьор и е прозрачна, млечно бяла на цвят. Изследователите смятат, че е получена с използването на ферментационни техники, тъй като съдържа вещества, получавани от глутаминова киселина. За точното определяне на състава ѝ, както и за технологията на производството ѝ, ще се наложи да бъдат проведени допълнителни изследвания. Така експертите се надяват да научат още за пивоварството и културата на пиене в Сянян – древната столица на династията Цин.


Сред другите интересни артефакти, открити в погребенията, е меч с дължина 60 см. По централната ос на острието има изкован октаедърен ръб, което го е правило по-ефективно оръжие. Режещите ръбове на меча са със следи от нащърбване, което предполага, че е бил активно използван в реални бойни действия.


И още една от интересните находки – фрагмент от коруба на костенурка с дължина около 14 см. По корубата има дузина издълбавания с квадратна форма, а по ръбовете на фрагмента личат следи от обгаряне. Изписаните по нея символи говорят, че тя е използвана за гадателски цел и предсказания.

С проучванията на погребенията и артефактите, открити в тях, специалистите се опитват да научат повече за живота в столицата Сянян на Първия император, Цин Шъхуанди.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...