1 февруари 2018 г.


Перуанското правителство разпореди по-засилени мерки за сигурност в района на прочутите по цял свят геоглифи на платото Наска. Действията са продиктувани заради вандалския акт на шофьор на камион, преминал през безценните древни геоглифи с тежката машина.

В бъдеще археологическият обект, който се простира на площ от около 450 квадратни километра, ще бъде денонощно под наблюдение, като за целта се използват и безпилотни летателни апарати, съобщават от перуанското културно министерство.

На платото Наска има около 370 рисунки, нанесени върху повърхността. Геоглифите са вероятно на около 2000 години и могат да се видят само от височината на птичи полет. През 1994 година са включени в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО.


Министерството на културата предприема новите мерки, след като миналата събота шофьор на камион пренебрегва предупредителните знаци и навлиза в археологическия обект. Вследствие на нарушението тежката машина е повредила с гумите си линиите на геоглифите върху площ с размери 50 х 100 метра.  Според съобщения на местните вестници, шофьорът е арестуван още същия ден, а пред пресата той се оправдал, че искал просто да смени гума.

През май миналата година, австрийският активист от Гринпийс Волфганг Садък беше осъден на 2 години и 4 месеца зад решетките и глоба от 200 000 долара заради щетите, които нанесе на геоглифите по време на протести на екоактивисти от 2014 година. Той беше обвинен, че докато поставя платна, за да изпише лозунг, с който да привлече вниманието към климатичните промени, е нанесъл непоправими щети на линиите на рисунките от Наска.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...