1 февруари 2018 г.


Епизодична памет се нарича онази, в която събитията от живота ни се съхраняват във връзка с контекста на случилото се. Това означава, че когато говорим например за някое от тържествата по повод рождените ни дни, ние си спомняме не само кои са присъствали, но и как точно е преминало празненството: кой е дошъл първи, колко са били гостите ни, какво са казали и т.н. Както и с повечето от сложните когнитивни процеси, епизодичната памет дълго време е смятана за присъща изключително на човек. По-късно обаче е установено, че такава притежават и кучетата, а сега в списание Behavioural Processes е публикувана статия, в която се твърди, че такава памет притежават и котките.

Един от "котешките" експерименти изглежда по следния начин: няколко десетки котки са хранени с различни храни, за да се установи коя от тях най-много харесват. След това най-харесваната храна е сервирана в специални купички, като е давана възможност животните да запомнят обстановката, времето и мястото, където им е поднасян "обяда".

В столовата са поставяни две купички с храна, но после, когато котките се връщат обратно в стаята, те обръщат повече внимание на онази купичка, от която още не са яли - като че ли са запомнили, че първата купичка вече им е "позната". Последващите експерименти убеждават авторите, че котките наистина могат да запомнят събитието в цялост, т.е. например, не само факта за вкусна храна, но и някои детайли, с които тя е съпроводена.

Възможно е паметта на котките да не е толкова кратковременна, както е прието да се смята, но за да бъде доказано това, ще са необходими нови експерименти.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...