25 февруари 2019 г.


Астрономи от Университета на щата Индиана са установили, че загадъчните, непериодични затъмнения, наблюдавани при звездата RZ от съзвездието Риби (RZ Piscium) може да бъдат обяснени с наличието на кръжащи около нея облаци от газ и прах. Според предположението на изследователите, тези облаци е възможно да са се появили защото звездата разрушава обикалящи около нея екзопланети. Статия с резултатите от научната разработка астрономите са публикували в специализираното издание Astronomical Journal.

RZ Piscium се намира на 550 светлинни години от нас по направление на съзвездието Риби. Наблюденията показват, че яркостта на звездата от време на време спада с до 10 пъти, а продължителността на такива спадове е до две земни денонощия. В същото време излъчванията в инфрачервения спектър на RZ Piscium нарастват, което предполага наличието на един или няколко облака от прах. Изказвани са предположения, че това е млада звезда, обкръжена от плътен пояс от астероиди, които често се сблъскват и раздробяват.

Алтернативната хипотеза гласи, че RZ Piscium е по-стара от Слънцето и започва да се превръща в червен гигант. Увеличавайки се по размери, звездата разрушава планетите в орбита около нея, което обяснява съществуването на облака от прах.

Учените са провели наблюдения на звездата с помощта на космическия телескоп XMM-Newton, 3-метровия рефлекторен телескопа Шейн в обсерваторията в Лик и 10-метровия телескоп Кек. Оказва се, че RZ Piscium е източник на рентгенови излъчвания, което е характерно за младите звезди. Астрономите са изчислили възрастта на звездата по спектъра на лития в повърхностните ѝ слоеве; с течение на времето литият намалява и това служи на астрофизиците като своеобразен часовник. Измерванията показват, че светилото е на около 30-50 милиона години.



Облаците прах и газ при наскоро формирали се звезди изчезват само за няколко милиона години след раждането им. От това следва, че RZ Piscium, най-вероятно разрушава екзопланети, например, издухвайки материята от газови гиганти, разположени твърде близо до нея.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...