29 декември 2017 г.


В Сирия се намират някои от най-невероятните исторически обекти в света. Дори и в условията на продължаващата все още в някои части на страната гражданска война, изследователи са се заели да разкрият нови от „скъпоценните камъни“ за историята на цивилизацията ни.

Археолози съобщават, че са се натъкнали на мрежа от военни фортификационни съоръжения, използвани за охрана и комуникации през средната бронзова епоха (II-то хилядолетие преди новата ера). С помощта на снимки от въздуха и сателитни изображения, изследователите са идентифицирали огромна мрежа от структури, останала незабелязана в сухите равнинни райони на Северна Сирия. Изследването се извършва съвместно от специалисти от Френския национален център за научни изследвания, Университета в Лион и Държавната агенция по античността и музеите на Сирия. През миналата седмица изследователите са публикували доклад с резултатите от работата си в специализираното списание Paléorient.


4000-годишната мрежа се състои от поредица от крепости, укрепени наблюдателни постове, защитни стени и заграждения, които някога са били свързани помежду си от стени, изградени от необработени базалтови блокове. Стените са с ширина и височина от по няколко метра.

Начинът, по който е изградена мрежата от фортификационни съоръжения без съмнение показва, че е защитавала определен регион, убедени са изследователите. Но те също така смятат, че съоръженията са били използвани и като комуникационна система – на такива дистанции и така са разположени, че чрез огън или дим е можело да се подават сигнали в случай на опасност. Укрепленията са градени така, че да виждат съседните и да бъдат видими за тях.

Регионът се намира в граничните земи на плодородния полумесец и винаги е бил подложен на военни заплахи. Изследванията са покрили площ от около 7000 кв.км в северната сирийска провинция Хама.


Специалистите са на мнение, че откритите структури датират от периода между 2000 – 1550 г. пр.н.е.

Това е първата фортификационна система с такива мащаби, откривана в тази част на Сирия. Експертите смятат, че откритието ще помогне на археолози и историци да съберат допълнителна информация за историята на Близкия Изток. През периода на Средната бронзова епоха в тези земи си съперничат Третата династия на Ур, Асирийската империя и Вавилонската империя, като всяка от тях контролира различни части от региона.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...