23 декември 2019 г.


На тази страхотна снимка е запечатан сблъсъка на няколко галактически клъстера, всеки от които е съставен от стотици галактики. Събитието се разиграва на 4 милиарда светлинни години от нас.

Изображението е резултат от сътрудничеството на три обсерватории: Very Large Array (VLA) в Ню Мексико, Very Large Telescope (VLT) в Чили и космическата рентгенова обсерватория на NASA, Chandra. В статия за специализираното издание Astrophysical Journal, водещият екип от Центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън, описва откритието.



Като използват данните от трите обсерватории, астрофизиците обединяват наблюденията в радио-, рентгеновия диапазон и във видимата светлина, за да получат композитното изображение. Така успяват да разберат редица интересни характеристики на случващото се в този огромен клъстер.


От една страна, стават видими шоковите вълни, преминаващи през пространството в региона, като създават „небесни фойерверки“ от мощни радиоизлъчвания, пишат експерти от Националната обсерватория по радиоастрономия (NRAO). На изображението те се виждат като червени и оранжеви полоси.

В средата на снимката пък се вижда лилав регион, който е резултат от рентгеновите емисии, засечени от телескопа Chandra. Рентгеновото лъчене се поражда от екстремното загряване на междузвездна материя. С помощта на VLA пък може да се видят и ненаблюдавани по-рано събития в региона, където шоковите ефекти водят до ускоряване на субатомни частици, а от там и още нови радио емисии.

Проучването на композитното изображение разкрива как точно се случват сблъсъците между галактичните клъстери. В случая изглежда, че се касае за сблъсък между горната и долната част, както и за втора колизия – между лявата и дясната част на региона. Но е възможно в региона да има и трети сблъсък, който все още остава скрит.



Наблюдения на галактичния клъстер Abell 2744 са провеждани и по-рано в рамките на проекта Hubble Frontier Fields. Обектът е интересен с това, че играе ролята на „увеличителна лупа“ и позволява да наблюдаваме галактики, които се намират далеч зад него – заради огромната си маса клъстера изкривява и „усилва“ светлината, пристигаща от далечните граници на Вселената. Астрофизиците смятат, че в продължение на последните 350 милиона години на това място са се струпали четири отделни галактични клъстера, които са оформили „масивното чудовище“, което наблюдаваме днес.


Известен е още и като клъстера на Пандора, заради странните явения, отприщени с началото на колизията между отделните клъстери. Резултат от сблъсъка са странни ефекти, които не са наблюдавани другаде, затова в бъдеще този регион от космоса ще бъде проучван още по-задълбочено.
С последното, композитно изображение, астрофизиците разполагат с нов, завладяващ поглед към това, което се случва в този интересен сегмент от Вселената.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...