24 декември 2019 г.


Англичани и шотландци различно възприемат празнуването на Рождество Христово и Нова година.

В Англия основните акценти са отбелязването на Рождество Христово и следващият го почивен ден, който наричат Boxing day — Деня на подаръците. В Шотландия е точно обратното.

Коледата е обявена за празник в Шотландия едва през 60-те години на ХХ век, а преди това с решение на презвитерианската църква 25 декември е смятан за съвсем обикновен работен ден. И сега сред шотландците е прието подаръците да се разменят в навечерието на Нова година. Последният ден от старата година за шотландците е времето за празнуване на Хогманай.



Основен символ на новогодишния празник в Шотландия е огънят. Уличните факелни шествия, огньовете, фойерверките и запалените по домовете камини – всичко напомня за езическите корени на празника, пренесли и в наши дни поверието, че огънят има силата да прогонва демоните и злите духове.

Основното ястие на празничната маса по случай Хогманай е хагиса – ароматна саздърма от ситно нарязани агнешки дреболии, гарнирани със сланина и много подправки. Донякъде наподобява българския бахур. За гарнитура към хагиса шотландците обикновено предпочитат приготвени по най-различни рецепти жълта ряпа и картофи.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...