20 октомври 2017 г.


В планинската верига Пир Панджал (Малките Хималаи), на надморска височина от около 2000 метра, руско-индийска експедиция е открила около 200 каменни фигури на ездачи, каменни плочи с изображения на хора и животни, както и постаменти и облицовани с каменни плочи басейни. Предполага се, че каменните скулптури са от VI–VII век.

Най-интересни сред находките са каменни фигури на коне с двама, трима, а поняога и четирима ездачи. Костюмите на воините, оръжията им и конските сбруи, изваяни от камъка са с поразително придадени детайли. Но лицата на ездачите са лишени от всякаква индивидуалност; всеки от тях предава просто някакъв обобщаващ образ на воин.

Според специалистите, каменните изваяния може да са дело на ефталитите – племенно обединение от ранното Средновековие, създало обширна държава на територията на Средна Азия и Северна Индия. В планинските райони, където са открити артефактите, все още живеят догри - потомци на войнствените раждапути, едно от племената в империята на ефталитите. Но трябва да се подчертае, че принадлежността на находките към точно тази култура, засега е само хипотеза, която подлежи на доказване.


Предположението се гради на забелязаното сходство между лицата на конниците и портрети, изсечени на монети на ефталитите – резки черти на лицето, голям и прав нос, плоско срязана задна част на главата, която може да е отражение на характерната антропологична особеност на населението – челно-теменна или пръстеновидна деформация на черепа, която, според антрополози, може да се види и на монети на ефталитите. Големите обеци на ушите на конниците също ги сближават с образите на някои владетели на ефталитите, изсечени на древни монети.

„По всяка вероятност пред нас са изображения на герои, предци на племената, отправили се на път към далечната страна, за която всеки народ има свои представи и където всеки приключва земния си път“, казва ръководителят на експедицията Наталия Полосимак от Института по археология и етнография към Руската Академия на науките. Археологът отбелязва, че находките може да са и паметници на загинали воини, но детайлното им проучване и интерпретация тепърва предстои.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...