20 октомври 2017 г.


Дървена глава, вероятно представяща царицата от шестата фараонска династия Анхесенпепи II, е открита в района, разположен източно от нейната пирамида в некропола Саккара. Новата находка е още един ценен артефакт, разкрит по време на разкопките, които провежда на място френско-швейцарски екип от Женевския университет.

Д-р Мустафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет по античността на Египет, обяснява в съобщение, че дървената скулптура е с почти реални размери – статуетката, пресъздаваща глава и малка част от врата, е с височина от 30 см. На ушите на фигурата са издялани декоративни обеци.


Професор Филип Коломбер, който ръководи френско-швейцарската експедиция, заявяа, че находката е направена в нарушен археологически пласт, източно от пирамидата на царицата и близо до мястото, където по-рано през седмицата беше открит пирамидона, предназначен да увенчае погребалното ѝ съоръжение. Той припомня и за по-ранната находка на експедицията – горната част на гранитен обелиск, вероятно предназначен за погребалния храм на царицата.

Коломбер подчертава, че дървената статуетка не е в много добро състояние и ще премине през реставрационни и консервационни процедури. 

„Районът се оказва обещаващ и се надяваме скоро да разберем повече за тайните, които крие“, добавя д-р Вазири. Той добавя, че експедицията продължава разкопките в опит да открие предполагаемата сателитна пирамида на царица Анхесенпепи II, както и останалите части от посветеният ѝ погребален комплекс.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...