27 октомври 2017 г.


Местен селянин, жител на китайската провинция Дзянси, едва ли е подозирал на каква находка ще попадне, когато започва да копае основите на новия си дом. Малко след като открива няколко старинни монети, към търсенето на „съкровище“ се присъединяват много от съседите му. Резултатът от съвместните им „разкопки“ е зашеметяващ: попадат на огромно съкровище от 5,6 тона монети, датиращи от периода на династията Сун. Ентусиазираните любители обаче, са усложнили работата на археолозите, които сега се опитват да разберат, кой е заровил на това място толкова много пари.

China.org.cn конкретизира информацията за мястото на находката: според съобщение в медията, съкровището е открито от собственик на парцел, копаещ за полагане на основите на нова къща в село Чачун на окръг Фулян в град Дзиндъджен, в югоизточната китайска провинция Дзянси. Когато попада на първите няколко монети, съседите му се впускат да му помагат в изкопните работи. Скоро на мястото пристигат и археолози, които са уведомени за случващото се. Специалистите се заемат с разкопаването и в края на работата разполагат със съкровище от приблизително 300 000 монети. South China Morning Post пък подчертава, че след III век Дзиндъджиен се прочува като „столица на порцелана“ и находката от монети може да се окаже много важна.


Градските легенди, разпространяващи се сред местните хора, свързват находката с местен крупен земевладелец, живял преди около 1000 години. Но според информация на China Daily, археолозите не са съгласни с подобни твърдения, най-вече заради факта, че монетите, макар и много, са с ниска стойност. Фън Руцин, куратор в музея на Фулян, обяснява пред медията, че експертите разглеждат два възможни сценария, как парите са се озовали заровени за толкова дълго време. Първият вариант е, да са принадлежали на местна „бизнес“ група или сдружение, които са скрили монетите поради някакви неясни засега причини. Втората възможност е парите да са оставени на съхранение в малка местна банка, която е обменяла монетите за „по-ликвидни активи като злато, сребро или книжни пари“.


Първите анализи показват, че монетите са сечени по време на династията Сун (960-1279 година). По това време хората, населяващи района, многократно са преживявали моменти на социална нестабилност, което може да оправдае скриването на парите. Постоянните военни конфликти и миграционните вълни изглежда са накарали притежателят (или притежателите) им да ги зарови набързо.

Периодът на династията Сун е характерен и с това, че в Китай масово се разпространява използването на книжни пари. Всъщност, първите банкноти се появяват по-рано, още около 600-година. А по време на династията Мин, започват да ги печатат на специално изработвана копринена хартия. Върху нея, посредством резбовани дървени клишета, са нанасяни съответните атрибути на банкнотите.


Фън Руцин допълва, че почистването, претеглянето и каталогизирането на съкровището от пет и половина тона монети ще отнеме вероятно две или три години. Повече подробности за произхода на съкровището и характеристиките на монетите от него може да се очакват едва след приключване на цялата работа по проучването им.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...