20 септември 2017 г.

Международен екип археолози, работещи по разкопките в древния град Уака в Гватемала, са открили гробница на владетел на маите, която се оказва най-старата от известните до момента.

Уака, или Ел Перу е доколумбов град на цивилизацията на маите от предкласическата и класическата ѝ епоха (от около 500 г. пр.н.е. до 800 г.). Поселението е в басейна на Петен, недалеч от бреговете на река Сан Педро в Гватемала, на 60 км западно от друг древен град на маите – Тикал. Според откритите на място йероглифни надписи, градът-държава се е наричал Уака.

Изоставеното древно селище е открито случайно по време на проучвания за нефт през 60-те години на ХХ век (тогава получава и новото си название Ел Перу). На място се водят активни археологически проучвания от 2003 година. Оттогава са открити няколко гробници, в това число и погребение на местна „кралица“. През този летен сезон археолозите правят ново важно откритие, за което се съобщава в прессъобщение на Университета „Вашингтон“ в Сент Луис. Археолози от университета участват в екипа, проучвал новата гробница на древен владетел на маите, открита в Уака.

Това е най-старото погребение на владетел на маите от известните към момента. Според данните от предварителните анализи, то се отнася към 300 – 350 година. На същото място са открити още шест „кралски“ гробници, които са от период V – VII век. По откритите в погребението артефакти, археолозите изказват предположението, че може би то е принадлежало на владетеля Те Чан Ах, който управлява маите точно в началото на IV век.

Името му се среща в редица исторически документи, но детайли и факти от биографията му на практика са неизвестни. Ако хипотезата бъде потвърдена, това ще означава, че Те Чан Ах е починал млад и то внезапно. За това подсказват предметите, с които той е изпратен в „пътя към отвъдното“: маите са прочути като изкусни майстори, а в погребението са открити артефакти, които си личи, че са изработени набързо и не са особено качествени. Но предметите все пак са характерни само за високопоставените, управляващи слоеве на маите.

За съжаление, погребението е зле запазено; стените на гробницата са се срутили и са повредели много от артефактите. Освен това, иманяри са прониквали неведнъж и са ограбили артефакти. Но все пак учените са намерили над 20 предмета, сред които е и червена нефритова маска на бога на царевицата, което при маите е символ на властта.

Сред находките има керамични съдове, нефритови украшения и огърлица с образа на крокодил. Към зъбите на покойника са прикрепени нефритови камъни, което е още един символ на управляващата класа.

В червен цвят е оцветена не само маската, но и някои от украшенията и дори костите на погребания. Учените не изключват, че последното действие е извършено 100 или 200 години след смъртта му, какъвто ритуал се е практикувал при маите като ден за почитане на паметта.

Разкопките в Уака ще продължат и през 2018 година, но учените вече имат нов, богат материал за изследване.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...