16 септември 2017 г.


Тази седмица един космически апарат е окупирал всички водещи заглавия и повод за това, разбира се, има. Но да не забравяме и още една впечатляваща мисия на NASA  -сондата „Юнона“, която наблюдава най-голямата планета в Слънчевата система – Юпитер. Апаратът ще продължи да проучва газовия гигант поне до 2018 година, а току-що изпрати нова порция впечатляващи снимки.

Изображенията са публикувани веднага, след като са обработени от свободната общност, ангажирана доброволно с работата по тях (преди седмица бяха публикувани друга порция снимки). NASA предоставя необработените изображения, изпратени от „Юнона“ в ресурса JunoCam и всеки може да се заеме с обработката им.


Повечето от новите снимки са заснети по време на последното, седмо по ред сближаване на сондата с Юпитер, което беше на 1 септември. На всеки 53 дни „Юнона“ извършва една обиколка около газовия гигант; апаратът първо се отдалечава на значителна дистанция от Юпитер, за да избяга от вредните излъчвания, преди отново да се завърне и от малка дистанция да събере поредната порция данни и снимки.


По време на сближаването космическата сондата прелита на дистанция от 3500 км над горните слоеве на бурната атмосфера на Юпитер. Дръзките сближавания вече дават своите плодове: данните за експертите са безценни, като например това, което научиха само преди дни – сиянията на Юпитер са много по-различни от земните.


Основната мисия на „Юнона“ е предвидена да приключи през юли 2018 година, но ако сондата е в работоспособно състояние, пътуването ѝ може да бъде продължено и след това.


Новите изображения дават съвсем различен поглед към могъщите бури, бушуващи из цялата атмосфера на газовия гигант. „Чергата“ от мощни урагани е наистина уникална гледка.


Освен това, вече имаме и близки планове на облачните системи на Юпитер. На две от изображенията се вижда и сянката, която хвърля върху Юпитер някоя от луните му, но не е ясно точно коя от тях.


Запечатани са и ураганите, които проправят пътя си през атмосферата на планетата, а има и един „бонус“ – впечатляващо видео, в което са събрани всички изображения, заснети от „Юнона“ при седмото ѝ близко прелитане над Юпитер.







0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...