16 септември 2017 г.

Най-големият „убиец“ за хората не е нито ХИВ-вируса, нито вирусите на бяс или малария, а разновидностите на хепатитния вирус. Всяка година тези щамове отнасят живота на над 1,3 милиона души по света. Това пишат експерти в статия, публикувана в списание Lancet.
„Изводите ни карат да се чувстваме неудовлетворени, но в същото време не сме и изненадани, че хепатитът убива повече хора, отколкото ХИВ, маларията и туберкулозата. Тъжната тенденция е свързана с това, че борбата с хепатита никога не е попадала сред политическите приоритети на развитите страни в света и защото не съществува никаква глобална система за финансиране на подобни проекти“, коментира резултатите от изследването Чарл Гор, президент на Световния алианс за борба с хепатита.

Всяка година Световната здравна организация и другите здравни организации към ООН публикуват е списание Lancet доклади, посветени на това, какви заболявания и здравни проблеми тревожат човечеството и колко човешки живота са отнели. Докладите служат като своеобразно ръководство за действия, които следва да предприемат политическите органи на ООН и здравните органи в отделните държави.

През тази година фокусът е насочен не към заболявания, предизвикани от проблеми в работата на човешкия организъм или заради лошите екологични условия, а на различните вирусни, бактериални и паразитни инфекции. За да съставят цялостна картина за развитието им през последните 40 години, учените са събрали и анализирали медицински архиви от 147 държави по цял свят.

Инфекциите са отговорни средно за 19,4% от смъртните случаи през този период, а общият им брой постепенно нараства. Учените свързват тенденцията с влошаване на стандартите в здравеопазването и рязкото увеличаване на броя на населението в развиващите се страни.

До известна степен анализът е изненада и за самите автори на доклада, защото водещата роля се пада на вирусния хепатит. През последните години той е причината за смъртта средно на 1,34 милиона души на година. Причина за смъртта е не самото инфектиране, а свързаните с него заболявания – цироза и рак на черния дроб, както и редица други усложнения. Второто място в „класацията“ заема туберкулозата, причиняваща средно по 1,2 милиона смъртни случая, трети по смъртност е ХИВ-вируса, който убива по около милион души всяка година, а четвърта е маларията (719 000 жертви годишно).

Данните, подчертават учените, са доста консервативни, тъй като едва 25 държави предоставят достатъчно достоверна статистика за причините за смъртността. От това следва, че реалният брой на жертвите на ХИВ, хепатит и т.н. може да е значително по-голям.

Хепатитът е опасен с това, че смъртността от него не намалява през последните години, каквато тенденция се наблюдава при ХИВ, туберкулоза и малария, а напротив – увеличава се до 22 %.

Една от вероятните причини за тази тенденция е, че освен липсата на финансиране и скъпите препарати за ваксинация  и лекарства за лечението на хепатит, повечето хора не подозират, че са заразени с вируса. По съвременни оценки, едва 5% от жителите на развитите и развиващите се държави знаят за диагнозата си и преминават курс на лечение в медицински учреждения.

Любопитен факт е, че „най-преувеличена“ – най-вече заради медийното отразяване - се оказва славата на вируса Зика. На сметката си той е записал само два смъртни случая през 2015 година и 19 случая от 2016 година. Учените очакват, че тенденцията на сензационност около Зика ще се запази, но през следващите години не няма основание да се предполага, че вирусът ще представлява някаква реална заплаха и експертите ще имат нужното време, за да създадат ваксина.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...