8 септември 2018 г.


Учени от екипа на мисията Gaia са изчислили времето, когато Земята ще стане участник в астероидно-кометен колапс на цялата Слънчева система. Апокалиптичното събитие ще се случи, заради навлизането в гравитационните предели на Слънчевата система на оранжевото джудже 710, съобщава Европейската космическа агенция.

Според изчисленията, след около 1,3 милиона години звездата, обозначавана като Gliese 710, ще се окаже на около 16 000 астрономически единици (1 АU е дистанцията между Земята и Слънцето) от Слънцето. Това се равнява приблизително на разстоянието от Слънцето до облака на Оорт – най-отдалечената част от Слънчевата система, в която се движат много астероиди, комети и планетоиди.  От друга страна, тази дистанция е няколко пъти по-малка от радиуса на сферата на Хил, която определя границите на Слънчевата система.

В зависимост от масата и скоростта ѝ на движение, една звезда може да окаже гравитационно влияние на обектите в Слънчевата система, като се озове на дистанция около 60 трилиона километра. Тогава тя ще е в състояние да промени орбитите на някои от обектите в облака на Оорт, който се простира на около 15 трилиона километра от Слънцето (т.е. около 100 000 пъти дистанцията между Слънцето и Земята). За сравнение, най-отдалечената планета в системата ни, Нептун, обикаля на около 4,5 милиарда километра, или на 30 пъти по-голяма дистанция от разстоянието между нас и Слънцето.

Приближаването на Gliese 710 към Слънцето ще доведе до гравитационни смущения в орбитите на телата от облака на Оорт и част от тях ще се насочат към вътрешните зони на Слънчевата система, където се намира и нашата Земя.



До подобни изводи учените са достигнали, след като представят втората редакция на каталога Gaia, в който се съдържа информация за координатите и придвижването на около 300 000 звезди от Млечния път. За тях са изчислени траекториите им на движение в течение на последните 5 милиона години и за още толкова години напред.
97 от тези звезди ще преминат на дистанция от 150 трилиона километра от Слънцето, а 16 ще се доближат още повече – до около 60 трилиона километра.

За 16-те звезди разминаването ни ще е относително близко, но най-близко ще се намира до нас Gliese 710, която след около 1,3 милиона години ще е едва на 2,3 трилиона километра или въпросните 16 000 АU. Тя директно ще се намира в границите на облака на Оорт.

Звездата вече е добре проучена и в новото издание на каталога е уточнена прогнозираната дистанция, на която ще премине. Преди се приемаше с 90% вероятност, че тя ще се намира на дистанция между 3,1 и 13,6 трилиона километра. Новите по-точни данни показват, че разстоянията ще са между 1,5 и 3,2 трилиона километра, с най-голяма вероятност е дистанция от около 2,3 трилиона километра.



Границите на Слънчевата система се определят по два начина. Първият се базира на проследяване на хелиопаузата – областта, отделяща хелиосферата на звездата ни (магнитния аналог на атмосферата на планета) от междузвездното пространство. Вторият метод е чрез границите на сферата на Хил.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...