27 август 2017 г.


До съвсем скоро за най-дълго живеещи сред гръбначните животни се смяташе гренландския кит, но неговият рекорд е подобрен, при това с почти двойно по-голямо постижение. Новият кандидат е гренландската полярна акула, която може да преживее около четиристотин години.

С изучаването на възрастта на гренландските полярни акули (Somniosus microcephalus) се занимават морски биолози от Университета на Копенхаген, заедно с техни колеги от други страни. Видът обитава в студените води на Атлантическия океан, значително по-северно от останалите акули. Достига на дължина 4-5 метра и се хранят както с жива риба, така и с мърша.

Гренландските акули дълги години са обект на безразборен улов – от черния им дроб се добива мас – и това довежда до рязко съкращаване на числеността на популацията. Животните се срещат както близо до повърхността, така и на дълбочина над две хиляди метра, но относително отдалечените води, които обитават, ги прави много слабо проучен вид. Учените все пак знаят, че годишно една гренландска акула пораства средно с 0,5 – 1 см, което, като се вземе предвид дължината на тялото ѝ, дава основание да се предполага, че е вид, който живее много дълго.


За да установят по-точно тези данни, биолозите извършват радиовъглероден анализ на ядрата на очните лещи от 28 женски акули, попаднали през различни години в рибарските мрежи. Дължината на тези екземпляри варира между 81 и 502 см. Ядрото на очната леща нараства през целия живот на акулите, и така постоянно се увеличава броя на влакната в него. Изследвайки слой по слой, учените могат да отделят тъканта, която се е формирала в ембрионалния стадий на развитие на организма и по съдържанието в него на изотопа въглерод-14 да установят възрастта му.

Резултатите от разработката са публикувани в списание Science. Специалистите са установили, че средната възраст на изследваните 28 екземпляра е 272 години (с грешка ± 120), полова зрялост животните достигат към 150-годшината си възраст, а най-старата от изследваните акули е живяла минимум 392 години, преди да попадне в рибарските мрежи.

Това прави гренландските полярни акули рекордьори по продължителност на живота сред гръбначните животни. По-рано „палмата на първенството“ се държеше от 211-годишен гренландски кит (Balaena mysticetus). Причина за толкова дългия живот – както на гренландските акули, така и на гренландските китове – по всяка вероятност е средата, която обитават: ниската температура на водата и съответно забавения метаболизъм.

Ако се разглежда продължителността на живота на безгръбначните, то там рекордьор са мекотелите Arctica islandica, които могат да доживеят до 507-годишна възраст.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...