30 август 2017 г.

Учени от Китай и Великобритания са успели да разкрият някои от загадките на прочутата теракотена армия на Първия китайски император Цин Шъхуанди.
През 1974 година селяни случайно откриват засипаните хиляди войни от теракота, придружаващи Първия император в задгробния живот. Досега са открити най-малко 8099 статуи от глина на воини в цял ръст, конете и колесниците им, както и десетки „цивилни лица“.

Сега специалистите са установили, че през III век пр.н.е. майсторите са използвали местна глина и са я обработвали по „рецепти на фирмата“.

Археолози от университетския колеж в Лондон, заедно с китайски колеги, провеждат изследване на образци от глината, от която са изработени скулптурите на теракотените воини. Установили са, че глината е добивана недалеч от мястото, където е изградена гробницата на Първия император. Добитите количества са пренасяни в специална работилница, където по специална рецепта е приготвяна формовъчната смес. След това готовата за обработка глина е разпределяна в няколко работилници. В тях са работели хората, които преди това са използвани в строежа на погребалния мавзолей на Цин Шъхуанди. Според учените, в строежа на гробницата и изработката на глинената армия са били ангажирани над 700 000 души.

Археолозите смятат, че всеки от теракотените воини е изработван най-малко от три части. Готовите статуи са били оцветявани и, вероятно, са изпичани в пещи. След отминалите векове обаче воините са загубили цветната си украса и днес представляват сиво-кафяви скулптури.

Самите работилници, в които са изработвани, не са намерени и археолозите могат единствено да изказват предположения относно броят им, и да спекулират по същинския процес. За да разберат как точно са изработвани фигурите, учените изследват образци от 12 от тях, две статуи на акробати, фигурки на птици, както и от тухлите, служещи за укрепване на стените и пода.

Микроскопският анализ доказва, че за всички изследвани образци е използвана глина, добита от месторождения в близките околности. За различните фигури и тухли обаче, глината е обработвана по различни рецепти.

В тухлите за укрепващите стени и за подовата настилка са използвани смеси от тъмни и светла глина. За изработването на фигурите на воините и акробатите обаче е добавян и пясък, което прави сместа по-лесна за обработване. Във фигурките на птици пък са открити растителни останки, чиято цел вероятно е била да се получат по-леки скулптури.

Експертите са установили много любопитна подробност. Много от теракотените статуи са нагрявани максимум до температура от 750˚ по Целзий. Това е с около 150˚ C или повече, по-ниска температура, отколкото предполагат предишни изследвания. След смъртта на императора, при атака срещу гробницата му, са запалени пожари, които са доизпекли глинените скулптури, смятат изследователите в новата разработка, като се позовават на температурните несъответствия.

В административни документи от времето на династията Цин, открити преди това на други места, се описват занаятчийски работилници, специализирани в изработването на различни видове керамика. В отделни случаи се открива съвпадение в печатите, поставени на част от теракотените воини и печатите върху керемиди от гробницата на Цин Шъхуанди. Това съвпадение предполага, че някои от занаятчиите са изработвали няколко вида керамични предмети. Но не само печатите, а и отделни надписи върху воините от глина доказват, че в процеса по изготвянето на теракотената армия занаятчии, работещи в отдалечени работилници, са си сътрудничели с майстори-грънчари, работили в работилници на мястото, превърнало се във вечен дом за Първия китайски император Цин Шъхуанди.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...