19 август 2017 г.

Астероидът Флорънс, който е един от най-големите регистрирани откакто NASA провежда наблюдения на опасните околоземни обекти, се приближава към Земята. По данни на астрономите, диаметърът на небесното тяло е 4,4 километра. На 1 септември 2017 година Флорънс ще премине максимално близо до планетата.

Сближаването на небесното тяло обаче не представлява никаква опасност, тъй като в момента на максималното му приближаване ще се намира на 7 милиона километра от нас, което представлява 18 пъти по-голямо разстояние от това, на което се намира Луната, съобщава сайтът на NASA.

Флорънс е открит през 1981 година от астронома Шелти Бас от обсерваторията Сайдинг в Австралия. Небесното тяло е наречено в чест на известната английска медицинска сестра от XIX век, Флорънс Найтингел.


Времето, за което астероидът прави една обиколка по орбитата си е малко по-малко от две години. В момента на сближаване небесното тяло ще може да се наблюдава с телескоп. Траекторията му се проектира върху съзвездията Южна Риба, Козирог, Водолей и Делфин. Астрономите ще използват възможността, за да могат детайлно да изучат астероида „отблизо“.

снимки: NASA
Като потенциално опасни за Земята обекти се класифицират астероиди с диаметър по-голям от 100-150 метра, които се приближават до планетата на дистанция по-малка от 0,05 астрономически единици (7,5 милиона километра). Към момента броят на такива обекти се оценява на няколко хиляди.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...