29 юли 2017 г.


В Библията, а и в много исторически източни от античността, многократно се споменава Ханаанската земя. Историците обаче отдавна си задават въпроса, кои точно са тези ханаанци? Те са оказали много голямо влияние върху културата на съседните им племена, но повечето от сведенията, с които науката разполага, идват от враждебно настроени спрямо тях източници. Липсата на безпристрастни данни за произхода и съдбата на ханаанците са ги превърнали до голяма степен в загадка. Ново изследване, посветено на генетичния код, извлечен от останки от един от големите ханаански градове, се опитва да даде отговори на някои от въпросите около загадъчния античен народ.

В периода преди между 3700 – 3100 години, голяма част от територията, която в наши дни е поделена между Израел, Палестина, Ливан, Сирия и Йордания се населява от ханаанците. По всичко личи, че те са първите хора, създали систематична азбучна писменост, а за известно време са и суперсилата в региона. И въпреки, че през XII век пр.н.е., в края на бронзовата епоха, в региона на източното Средиземноморие се наблюдават масови културни и политически събития, ханаанците остават доминиращия фактор в региона, особено в силните и богати крайбрежни градове. Гърците ги наричат финикийци и именно финикийците са онези, които създават многобройни колонии из цялото Средиземноморие, в това число и прославения Картаген.

Изглед към древното пристанище на Сидон
И въпреки цялата им изобретателност и достиженията в писмеността, едва няколко ханаански документа са оцелели до наши дни. В това няма нищо чудно, защото ханаанците предпочитат да записват документите си на папирус, който е далеч по-нетраен в сравнение с глината и камъка. Вследствие на това, повечето, което ни е известно за тях, идва от римски, гръцки и юдейски източници, които в никакъв случай не биха могли да бъдат наречени безпристрастни. Така че, в крайна сметка знаем много малко за ханаанците, изключвайки “достоверните” сведения в Библията за изтреблението на два града “чрез огън и жупел” и превръщането на други непослушали божиите наставления в стълбове от каменна сол…

Новото изследване е дело на екип от института Sanger, воден от д-р Марк Хабер. Те провеждат ДНК анализи на проби, извлечени от черепите на петима ханаанци, погребани преди 3700 години в Сидон (голям град в античността, намирал се на мястото на съвременния Сайда в Ливан).  Геномът на античните ханаанци след това е сравнен с генните последователности на 99 съвременни жители на Ливан.

По време на разкопките в античния Сидон са открити пет погребения, от които учените успяват да извлекат ДНК
В статия за American Journal of Human Genetics Хабер пише, че за разлика от твърденията в Библията за унищожението им, ханаанците са доминиращия фактор в генетичния фонд на хората, които и днес живеят по тези земи. Геномите на жителите на някогашния Сидон са подобни и на тези на номади, населяващи съвременна Йордания, които сами наричат себе си ханаанци.

“Съвременните ливанци вероятно са преки потомци на ханаанците, макар че в техния геном има малки части от евразийски предци. Тези части са наследени от далечни народи, завоювали през различни периоди от време земите на Ханаан – става дума за народи като асирийците, персите или македонците”, пише Хабер в публикацията.

От останките на този древен ханаанец е извлечен ДНК-материал за анализите. Погребението е отпреди 3700 години.
Що се отнася до произхода им: “Ханаанците са смесица от местни хора, създали земеделски поселения по тези места в епохата на неолита, както и на мигранти, дошли от изток преди около 5000 години”.

“В светлината на бурната история на региона през последните няколко хилядолетия, за нас беше доста изненадващ факта, че над 90% от генетичното наследство на съвременните ливанци идва пряко от античните ханаанци”, казва съавторът в изследването д-р Крис Тайлър-Смит. Нещо повече, работата на Хабер и Тайлър-Смит показва, че ханаанците на външен вид са приличали на съвременните ливанци, а гените им сочат, че цвета на косите и очите им са сходни, но са били с малко по-тъмна кожа.
Имайте предвид тези данни, когато следващият път срещнете описание на библейски персонажи със светли коси и очи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...