24 юли 2017 г.

Археолози, провеждащи разкопки на обект в Оркни, Шотландия, остават изненадани от случайна находка – подобни на пеперуди неолитни знаци, изсечени в скала, които стават видими само когато са осветени от лъчите на изгряващото слънце. 

Екип археолози провежда разкопки в Нес Бродгар, когато неочаквано и случайно се натъква на подобни на пеперуди знаци, изсечени в скала. За да забележат знаците археолозите буквално “се оказват на правилното място в точния момент”, пише ВВС. Експертите предполагат, че знаците нарочно са създадени по толкова деликатен начин, за да могат да се видят само когато слънчевите лъчи паднат върху тях под точния ъгъл в подходящия момент. Любопитно е също, че знаците са толкова фини, че не могат да бъдат заснети с фотоапарат от разстояние. Находката кара археолозите да потърсят подобни “гравюри” и върху други каменни блокове в обекта, в случай, че са били пропуснати при предишни проучвания.

Разкопките в Нес Бродгар
Д-р Антония Томас от Университета “Highlands and Islands” описва гравираните върху камъка знаци като “най-добрите и най-красивите”, откривани някога в Оркни. Тя заявява още, че внимателно изсечените знаци са можели да бъдат видени само когато слънчевата светлина ги озари през определени часове на деня. Според изявлението на д-р Томас, друг археолог на име Ричард Брадли, е изказал в миналото предположение, че знаците на Оркни някога са били оцветени, но пигментът от боята отдавна се е отмил.

Случайното откритие на неолитните знаци все пак не е единствената находка, направена в последно време на Оркни. ВВС съобщава още за намерена римска монета в Knowe of Swandro на остров Раузи (един от островите в архипелага Оркни); установено е местоположението на гробница от каменната епоха, кръгли къщи, датиращи от желязната епоха, както и останките от градежи на пиктите.


Монетата е открита на място, където се е намирала и малка кръгла къща. Датирана е от средата на IV век. Д-р Стив Докърил, който ръководи разкопките, казва пред ВВС: “Бюстът, изсечен върху монетата е ясно различим, макар много от надписа да се е загубил. На обратната страна има изправена фигура, вероятно представяща император и образ на богинята на победата в страни от него. Този тип монети е подобен на онези, сечени в средата на IV век”.


Разкопките продължават да дават нови находки. Само преди дни един от дългогодишните доброволци, участващи в изкопните работи в Нес Бродгар, открива изящно изработен връх за стрела – “остър и с назъбени ръбове”. По всичко личи, че стрелата с този наконечник е влязла в употреба, защото липсва върха ѝ. Находката е датирана от ранната бронзова епоха.

Изглед към Нес Бродгар
Археологическият обект Нес Бродгар се простира на площ от два и половина хектара. Намира се между Пръстенът на Бродгар и Мегалитите на Стенс в сърцето на обявения за паметник на световното наследство Неолитен комплекс на остров Оркни, Шотландия. Разкопки на мястото се провеждат от 2003 година. Досега – освен настоящите находки – археолозите са разкрили множество артефакти, както и останките от каменна стена с дебелина от 6 метра, основите на голяма сграда, за която се смята, че е представлявала храм и множество изящно декорирани каменни блокове. Най-ранните структури, открити на мястото, датират приблизително между 3300-3200 г. пр.н.е.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...