2 юли 2017 г.


Кула от човешки черепи, открита под центъра на мексиканската столица, хвърля нова светлина върху живота на ацтеките, съобщава Ройтерс.

В структурата са вградени и останки от черепи на жени и на деца. Те са били зидани с вар под формата на цилиндрична кула и бройката им надвишава 650. Разкопките са били извършени край Главния храм в Теночтитлан, столицата на ацтеките, която п о-късно става Мексико Сити, предава БТА.

Счита се, че кулата е била част от цомпантли, стената на черепите, която стреснала испанските конкистадори на Ернан Кортес, когато завзели града.


Историците доскоро считаха, че ацтеките изграждали своите стени на черепите от обезглавени противникови воини и пленници. Но разкопките в Мексико Сити, започнали през 2015 година, подсказват, че картината не е била пълна. Наличието на новооткритите детски и женски черепи не говори единствено за военни трофеи, каквито се считаха цомпантли.

Според един от ръководителите на разкопките Раул Барера, детските и женските останки са били иззидани в кулата, след като са били изложени на показ в стените на черепите.


Злокобната новооткрита бойница от отрязани човешки глави е с диаметър 6 метра и се е намира в параклиса на ацтекския бог на Слънцето, на войната и на човешките жертвоприношения Уицилопочтли.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...