27 юли 2017 г.

Деца, излезли на разходка с родителите си в пустинята, случайно стават автори на важно палеонтологично откритие. Попадат на кост, стърчаща сред пясъка, която се оказва, че принадлежи на доисторическо животно. 


Семейната разходка сред природата в щата Ню Мексико се превръща в научна сензация. 10-годишно момче се натъква на кост, която стърчи сред пясъците. Момчето я показва на братята си, които решават, че това са просто останки от крава. Родителите им обаче, за всеки случай, съобщават за находката на учените. Професор Питър Хоуд от Университета на Ню Мексико се заинтересува от информацията. Заедно със семейството започва разкопки на мястото, където е забелязана огромната кост. Точно там откриват и черепа на доисторическо животно.


След проучване на вкаменелостите става ясно, че са принадлежали на стегомастодонт – представител на хоботните, живял преди около 1,2 милиона години.


На външен вид стегомастодонтите са приличали на съвременните слонове, но са били по-набити и ръстът им е бил по-малък – на височина са достигали до 2,8 метра (африканските и индийските слонове израстват до 3,5-4 метра). Теглото на един стегомастодонт е било около 6 тона, което малко повече, отколкото тежат съвременните хоботни. Друга разлика е наличието само на две бивни, които са били завити нагоре и са достигали до дължина от около 3,5 метра.


Пустинята край град Лас Крусес в южната част на щата не за пръв път става място на палеонтологично откритие. През 2014 година пак там туристи откриват други останки на стегомастодонт. Специалистите обясняват, че кости от мамути се срещат значително по-често, отколкото на стегомастодонти, защото последните не са оставили толкова “ярка следа” – до наши дни са намерени общо около двеста образци.


Учените не са наясно и с причината, поради която тези древни представители на хоботните са измрели. Вероятно са загубили конкурентната битка с мамутите, защото са разчитали на едни и същи хранителни ресурси.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...